Dit kan je doen als je je waarborg niet terugkrijgt

Als je een vakantiewoning huurt is de kans groot dat je een huurwaarborg moet betalen. Maar wat kan je doen als de verhuurder de waarborg na het einde van de huur niet teruggeeft?

Vacancesweb.be

Hoewel je geen huurschade veroorzaakte in het door jou gehuurde appartement, laat de verhuurder na om de huurwaarborg die je op zijn rekening stortte terug naar jou over te schrijven. Welke stappen kan je in dat geval precies ondernemen?

Stuur een aanmaning

Je kan in eerste instantie je verhuurder opbellen of deze een sms of mail sturen waarin je hem vraagt de waarborg terug aan jou over te maken. Helpt dat niet, stuur dan een aangetekende ingebrekestelling. Maan de verhuurder daarbij aan om de waarborg terug aan jou over te maken. Stel een uiterste termijn voorop waarbinnen je wenst dat hij het nodige doet.

Verzoening

Helpt dat niet dan kan je de verhuurder oproepen in verzoening bij de vrederechter. De rechter die daarbij bevoegd is, is deze van het kanton waarbinnen het verhuurde appartement is gelegen. Komt de verhuurder op deze verzoeningszitting niet opdagen, dan is de zitting een maat voor niets. De vrederechter kan de verhuurder dan niet veroordelen om tot terugbetaling over te gaan.

Een echte procedure

Helpt ook het voorgaande niet dan zal je een procedure moeten opstarten bij de vrederechter waarin je de terugbetaling van de waarborg vraagt. Strikt gezien moet je hiervoor geen advocaat raadplegen. De wet laat je toe om jezelf te verdedigen. Ook een bloed- of aanverwant mag je vertegenwoordigen in een procedure voor de vrederechter.

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆