Roubaix: baden in stijl en de heropbouw van Saint-Quentin

Gert Van Wichelen,
02-09-2021
Een halfuurtje rijden van Lille kan je in Roubaix ‘het mooiste zwembad van Frankrijk’ bezoeken.
Roubaix zwembad
Roubaix zwembad hautsdefrance.fr

De burgemeester van Roubaix gaf in 1922 architect Albert Baert de opdracht om dit uniek art-deco badhuis te bouwen.
Vandaag komen bezoekers net zoals de vroegere badgasten binnen via de douches. Zo kom je in de hal waar het bassin verlicht wordt door een groot boogvormig glasraam in de vorm van een opgaande zon. Het bassin ligt er prachtig en uniek bij, met links en rechts beelden uit de 19e en 20ste eeuw.

Saint-Quentin

Nog interessante uitingen van art-deco vinden we in Saint-Quentin. De stad lag voor driekwart in puin na WOI en dus was er nood aan vernieuwing. Architecten en kunstenaars omarmden art-deco en gingen er tegelijk modern en creatief mee aan de slag.
Art-deco werd symbool van de nieuwe heropbouw. De oorlogsschade in de regio was gigantisch. De stad liet Parijse bouwmeesters overkomen die het stadscentrum, de winkels en het stadhuis onder handen mochten nemen. Op elke straathoek verschenen halfronde boogramen, erkers in façades en versierde balkons. Enkele art-deco parels in het centrum van Saint-Quentin zijn de cinemazaal Le Carillon, de winkelstraat Rue d’Isle en het restaurant La Villa d’Isle. Ook de raadszaal van het stadshuis Hôtel de Ville is zeer de moeite waard!

Saint Quentin, Grote Markt
Saint Quentin, Grote Markt Vacancesweb.be