Vind mijn volgende vakantie! 36466 Woningen

Terug

Welke waarborg moet je betalen als je een appartement aan de kust huurt?

Je wil in de grote vakantie voor twee weken een appartement huren aan de Belgische kust. Welke huurwaarborg mag de verhuurder je vragen? Moet die op een geblokkeerde rekening worden geplaatst?

Als je een huis of appartement huurt onder de woninghuurwet mag de verhuurder je tot twee maanden huur als waarborg vragen. Maar wat zijn de spelregels als je voor enkele weken een appartement wil huren als vakantieverblijf?

 

Geen grenzen

De wet geeft geen grenzen aan waarbinnen die waarborg moet blijven. Dat betekent dat de verhuurder niet verplicht is om sowieso om een waarborg te vragen. Doet hij dat toch, dan beslist hij ook vrij hoeveel hij je vraagt. Strikt gezien zou dus bijvoorbeeld voor een huur van één week een waarborg ten belope van twee weken huur kunnen worden gevraagd. Alles is hier met andere woorden een kwestie van onderhandelen.

 

Hoe storten?

Er bestaat al evenmin een regel die zegt dat de waarborg moet worden geplaatst op een geblokkeerde rekening. In het huurcontract dat je afsluit zou dus perfect kunnen staan dat je de waarborg moet storten op een rekening van de verhuurder of op deze van de makelaar die de verhuur regelt.

 

En in het buitenland?

Huur je een appartement of huis in het buitenland, dan gelden deze regels niet noodzakelijk. De plaatselijke wetgeving is dan bepalend. Je zou dus moeten nazien of er in het land in kwestie grenzen zijn aan wat de verhuurder je als waarborg kan vragen. Dit geldt zelfs als de eigenaar van het huis of appartement een Belg is.

top deals