Zo vermijd je op te draaien voor een overdreven verbruik door je vakantiehuurder

Je huurder zet de verwarming steevast op 26 graden en heeft ook een zeer groot waterverbruik. Riskeer jij als verhuurder daar dan voor op te draaien? Hoe kan je je beveiligen?

Je kan met je huurder verschillende soorten afspraken maken over het aanrekenen van het gebruik van nutsvoorzieningen. Zo kan je met hem een all in huurprijs overeenkomen (waarbij het gebruik van de nutsvoorzieningen is inbegrepen), je kan een extra forfaitair bedrag afspreken of je kan afrekenen op basis van het werkelijke verbruik.

Werkelijke verbruik

Reken je af op basis van het werkelijke verbruik dan hoef je je geen zorgen te maken. Je neemt dan immers de meterstanden op bij het begin en het einde van de huur. De huurder die ‘overdrijft’ zal zelf de rekening van zijn verbruik moeten betalen.

Bescherm je contractueel

Werk je integendeel op basis van een all in huurprijs of een forfait, neem dan in het huurcontract een bepaling op dat dit enkel een ‘normaal’ verbruik dekt. Op die manier laat je de deur open om bij een overdreven verbruik de huurder een extra bedrag aan te rekenen. Bovendien zal de huurder met zo’n clausule allicht minder geneigd zijn om ‘te verspillen’.

Hij overdrijft toch

Overdrijft de huurder dan toch in zijn verbruik dan kan je trachten een extra vergoeding te vragen. Weet wel dat dit niet evident is. Hiervoor zal je namelijk het bewijs moeten leveren van het verbruik. Als je de meterstanden niet tegensprekelijk noteerde bij het begin en het einde van de huur kan dat wel eens problematisch zijn. Bovendien kan er discussie rijzen over wat als een normaal verbruik wordt beschouwd. Een overzicht van wat andere huurders verbruikten kan je daarbij helpen.

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆