Terug

27 graden in 2 minuten: Dit zijn de records in temperatuurbereik!

De jongste weken speelde de temperatuur jojo. Maar wat zijn de records wereldwijd op het vlak van temperatuurbereik?

© Ava Sol

Het temperatuurbereik, dat is het verschil tussen de minimum- en maximumtemperatuur op éénzelfde plek en gedurende een bepaald tijdsbestek. Over het algemeen komt het grootste temperatuurbereik voor in de grond, daar waar de zee zijn rol als thermische regulator niet speelt. In België is het temperatuurbereik over het algemeen lager dan 20 graden op een jaar: in de winter ligt de maximumtemperatuur rond de 5 à 6 graden, tegen 23 à 24 graden in de zomer.


 

In 2 minuten: 27 graden

Dit is de snelste temperatuursverandering ooit gemeten. Dat was op 22 januari 1943 in Spearfish, South Dakota, in de VS. Een lokale wind die Chinook genoemd wordt, deed het kwik stijgen van -20 graden naar +7 graden in een periode van 120 seconden!

Spearfish

 

Op één dag: 55,5 graden

Dat was op de overgang van 23 naar 24 januari 1916 in Browning, in de Amerikaanse staat Montana: de thermometer zakte er van 6,7 graden naar -48,8 graden in 24 uur!

Browning

 

Op een jaar: 104 graden!

In Oost-Siberië kan je dit record vinden, meer bepaald in Verkhoïansk, met een minimumtemperatuur van -67,7 graden in de winter en 36,7 graden in de zomer.

Verkhoïansk

Geniet ervan

Embrun

La Ferme des Ecrins

vanaf €926 / week

Saint-chaffrey

Appartement te huur Saint-chaffrey France

vanaf €952 / week

"