Terug

3 keer betrekkelijk low budget naar het Noorderlicht

Wil jij het Noorderlicht zien zonder een fortuin uit te geven?

Noorderlicht © Unsplash Noorderlicht

Dat kan, al moet je altijd een beetje geluk hebben. Wij geven je alvast 3 locaties en tips mee om nog deze winter het Noorderlicht of de Aurora Borealis te spotten: een once in a lifetime experience!

 

Wat is het Noorderlicht?

Het gaat hier om een lichtverschijnsel dat tijdens koude, heldere winternachten rond de poolcirkel te zien is. Er zijn zijn echter geen garanties, zelfs niet in de gekende Noorderlicht-bestemmingen. Bewolking en volle maan kunnen het zicht belemmeren. Het natuurverschijnsel is even magisch als onvoorspelbaar.

 

Hoe ontstaat het Noorderlicht?

Het Noorderlicht ontstaat door uitbarstingen op de zon, waarbij geladen deeltjes het heelal in worden geslingerd. In de buurt van de Noord- en Zuidpool dringen deze met hoge snelheid de atmosfeer binnen en bevat veel energie, die in de bovenste kilometers van de atmosfeer door botsingen in aanraking komt met zuurstof- en stikstofatomen.

 

3 bestemmingen waar je het Noorderlicht kan spotten

 

Schotland - The Highlands

Wil je niet al te veel uitgeven, dan maak je een goede kans in Schotland. In februari heb je hier aan de kust van Caithness een grote kans. Het mag dan misschien een minder bekende Noorderlicht-bestemming zijn, het is toch één van de beste Aurora-plekken. Trek je naar The Highlands dan zijn Aberdeenshire en Moray Coast je bestemmingen. Boek een verblijf in het Ackergill Tower Castle en wie weet beleef je het spektakel hier wel vanaf de eerste rij. Vlieg naar Edinburgh of Glasgow en neem voor de rest de trein.

The Highlands © Unsplash

 

Reykjavik - Ijsland

Misschien wel de makkelijkste en meest toegankelijke plaats om het Noorderlicht te zien. Door ruim van te voren te boeken kan je de kosten hier aardig drukken. Moest je de Aurora missen, dan valt er in Reykjavik alvast meer dan genoeg te beleven. Geisers, vulkanen en ijsformaties bij de vleet. Breng zeker ook een bezoekje aan de Blue Lagoon, waar je een heel jaar lang een heerlijk stoombad kan nemen. Met wat geluk kan je goedkope vliegtuigtickets scoren en kan je ontdekkingsreis beginnen.

Reykjavik © Unsplash

 

Spitsbergen - Noorwegen

Dit mag dan misschien wat duurder uitvallen, het loont zeker en vast de moeite. Omdat je hier dicht bij de Noordpool zit is de kans groot dat je hier het licht ziet tussen november en februari. Vaak wordt het hier ‘s middags al donker en dat maakt de kans alleen maar groter. Verder kan je hier ook de poolnacht meemaken. Een dag zonder daglicht. Het makkelijkste bereik je Spitsbergen door te vliegen op Oslo en dan door te reizen naar Longyearbyen.

Spitsbergen © Unsplash