Terug

3 must-see kerstmarkten in onze buurlanden

Tegenwoordig organiseert elke grote stad haar eigen kerstmarkt. Da's een ideale manier om niet alleen de lokale handelaars in de verf te zetten, maar ook een lokaal ambacht of specialiteiten van de streek.

Kerstmarkten in onze regio's bestaan nog niet zo heel lang. Het is natuurlijk een uitstekende manier voor gemeenten om hun inkomsten aan het einde van het jaar nog even op te krikken en dit met name door de verhuur van staanplaatsen en chalets. Kerstmarkten bestonden al eerder in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, de Baltische staten en in het noordoosten van Frankrijk. In de 15e eeuw werden ze de markten van Sinterklaas of Kindje Jezus genoemd. Sindsdien is er veel veranderd, maar de traditie is goed in stand gebleven. Wie bereid is onze eigen landsgrenzen te oversteken, moet zeker een van deze drie kerstmarkten bezoeken...

 

1. De kerstmarkt in Straatsburg (Frankrijk)

Christkindelsmärik wordt sinds 1570 georganiseerd in het hart van Straatsburg in de Elzas. Lange tijd was het de enige in zijn soort in Frankrijk en het is een niet te missen evenement in het noordoosten van Frankrijk. Deze markt trekt dan ook jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers uit de hele wereld aan. Eten en drinken? Worstjes, pannenkoeken, foie gras, glühwein...

 

De kerstmarkt in Erfurt (Duitsland)

De Erfurtse kerstmarkt wordt door velen beschouwd als de mooiste van Duitsland. Ze biedt het een uitzonderlijk kader en een omgeving die perfecte voorwaarden biedt voor de organisatie van een dergelijk evenement. Dit geldt in het bijzonder voor het prachtige plein van de kathedraal. Net als in Straatsburg worden er lokale kerstversieringen, culinaire producten uit het centraal-oosten van Duitsland en allerlei soorten koekjes en snoepjes verkocht.

 

3. De kerstmarkt in Tallinn (Estland)

De hoofdstad en het culturele centrum van Estland, Tallinn, is de thuisbasis van de mooiste kerstmarkt van Europa, of toch volgens veel touroperators. Behalve de schoonheid van de stad en de talloze monumenten uit de Middeleeuwen, wordt de markt zeer gewaardeerd om de kwaliteit van de exposanten en de zeer intieme sfeer die er hangt. Kinderen worden in de watten gelegd door een meer dan levensgrote kerstman en kunnen genieten van attracties die speciaal voor hen op maat gemaakt zijn. Wij gaan ook voor de peperkoeken!