Terug

38 meter onder de grond begint de geschiedenis van Luikse whisky

In de provincie Luik zit er geen olie in de grond, maar er wordt wel tot op 38 meter diepte gezocht naar een gouden drank!

Rijping in eiken vaten uit de Verenigde Staten Rijping in eiken vaten uit de Verenigde Staten

Een helder water dat kan tippen aan de zuivere Japanse bronnen welt hier op. Ik ben in de stokerij Belgian Owl in Fexhe-le-Haut-Clocher. In een boerderij-kasteel rijpt al meer dan 10 jaar een van de beste Europese whisky’s. Maar waarom hier?

 

Speciaal uit Schotland

Schotse destillatievaten garanderen de kwaliteit van het proces en eiken vaten die gerecupereerd werden van een bourbonstokerij in de Verenigde Staten garanderen de rijping.

In 2004 werd de droom van Etienne werkelijkheid: de eerste alcohol werd gedestilleerd, maar hij moet nog 3 jaar wachten voor de eerste Belgian Single Malt in 2007 het licht ziet, na 3 jaar rijping in een eiken vat. Vandaag worden er 5 verschillende varianten per jaar gemaakt. De ene internationale award na de andere wordt binnengehaald, een teken van de kwaliteit van het noeste werk, de kennis van het gepassioneerde team en de krachten van de natuur.

Of je nu whiskykenner bent of niet, ik raad je sowieso een bezoekje en een degustatie aan. De whisky’s van Belgian Owl zijn niet straf, maar eerder zacht met bloemige accenten en fruitige aroma’s, wat een aangenaam gevoel geeft in de mond. Ze zijn vergelijkbaar met de Japanse whisky’s. Een mooie ontdekking van Belgische kennis!

Plus d'infos

© Chippo

 

Etienne Bouillon: authentiek zijn

Op een dag is Etienne Bouillon, oprichter van de brouwerij, met een gek idee opgestaan: zijn eigen whisky creëren. Zijn rode draad is eenvoudig en ambitieus: authentiek en ambachtelijk zijn en vooral met lokale grondstoffen in een kort circuit werken.

© Chippo

 

Hij onderhandelt met lokale boeren over terreinen om zijn hop op verantwoorde en evenwichtige wijze te kweken. Hij meet de diepte van de grond en boort daarna om het erkende grondwater van de Hesbaye te onttrekken.

De weides rond de stokerij waar biologische hop gekweekt wordt. © Belgian Owl

Lees de volledige reportage