Terug

4 keer zorgeloos peddelen in Wallonië

Natuurlijk is het geweldig peddelen in Canada of een exotische bestemming, maar je hoeft echt niet naar de andere kant van de wereld te trekken om de rust van het peddelen te ervaren. Wallonië is een waar paradijs voor kajakkers en telt heel wat hotspots.

Afvaart van de Lesse - Kasteel van Walzin © P. Gérard Afvaart van de Lesse - Kasteel van Walzin

Wij zetten alvast 4 toplocaties op een rijtje en geven je ook nog enkele tips mee om je kajak recht te houden.

Vergeet niet om voor je vertrek het waterpeil en de mogelijkheid om te kajakken op de gekozen rivier te controleren. Dat kan op deze website http://kayak.environnement.wallonie.be/public/home

 

Tip 1 l Afvaart van de Semois

Huur een kajak en verover de vallei van de Semois in de Ardennen. Een kajak is perfect geschikt om de schoonheid van de Ardense landschappen te ontdekken. Je kunt hier kiezen voor verschillende trajecten. Puur natuur, authentieke dorpjes of beschermde gebieden, je doorkruist ze hier allemaal. Zo kun je bijvoorbeeld voor het traject Alle-Vresse opteren, goed voor 7 km, maar wil je echt stevig door peddelen dan is Alle-Bohan, goed voor 17 km, vast meer je ding.

Lees meer

Afvaart van de Semois - Bouillon © J.L.Flémal

 

Tip2 l Kajakken op de Amblève

Het hartje van de Belgische Ardennen heeft alles om samen met de familie of kids een ontspannen dag op het water te beleven. Vertrekken kan in Coo, waarna je een afvaart van 9 km kunt ondernemen. Uiteraard kun je hier met de kids ook het pretpark induiken, de ideale combinatie als je er een paar dagen op uittrekt. Reken op een 2-tal uurtjes peddelen naar Cheneux. Terugkeren kan met de bus of met de fiets. Vertrekken doe je trouwens boven de watervallen van Coo, mooi meegenomen, toch?

Lees meer

De Amblève © David Samyn

 

Tip 3 l De Lesse af met de kajak of kano

Kajak of kano? Jij kiest! Vanuit Gendron of Houyet zet jij koers richting Anseremme. Houd het bij 12 km of peddel dapper 21 km. Onderweg glijd je langs prachtige natuurlandschappen, boordevol kastelen en rotsen. Uitkijken geblazen dus. Deze prachtige taferelen zijn uniek voorbehouden voor de Lesse en pik je nergens anders mee.

Lees meer

Kasteel van Walzin - De Lesse © S. Wittenbol

 

Tip 4 l Durbuy en de Ourthe

Een tochtje met de kajak combineren met heel wat ander leuks? Trek dan zeker eens naar Durbuy, het kleinste stadje ter wereld. Vanuit Durbuy zijn er verschillende afstanden mogelijk en je vindt er ook Adventure Valley, zowat het grootste avonturenpark van het land. Je ontdekt er tal van avontuurlijke activiteiten voor jong en oud. Vanuit het park kun je ook de kajak in voor tochtjes van 8, 12 en 23 km. Zeker in de zomer is reserveren aangewezen.

Lees meer

Afvaart van de Ourthe - Durbuy © JL Flémal

 

Tips voor de ideale kajaktocht

Met de familie of vrienden het water op? Heerlijk, maar je neemt toch maar beter een paar zaken in acht: 


1. Reserveren is aangewezen, wil je zeker zijn van je dagje uit.
2. Vergeet je niet goed in te smeren. Een hoedje of een petje kan aangewezen zijn.
3. Laat geen afval achter in de natuur.
4. Doe schoenen aan, de bodem kan rotsachtig zijn en je wilt geen open wonden. Een paar oude sportschoenen of sandalen zijn ideaal.
5. Reservekleren zijn altijd een goed idee.
6. Kans op regen? Zorg voor waterdichte kledij of op zijn minst toch een regenvestje. 

Peddelen: de basistechnieken 
Voor de eerste keer op pad met de kajak? Niet evident! Zelfs het in-en uitstappen is de eerste keer al niet evident. Wil je de basistechnieken onder de knie krijgen en je alvast voorbereiden op je tocht? Deze tutorial geeft je een volledig overzicht en zoomt ook verder in op je veiligheid.

© J-L Flémal