Terug

4 mythische fietstochten door het groene Wallonië

Het paradijs voor fietsers? Natuurlijk kun je naar het (verre) buitenland trekken, maar net zo goed zet je met je stalen ros koers richting Wallonië.

Warnant - RAVeL L150A © Denis Erroyaux Warnant - RAVeL L150A

Daar vind je tal van prachtige en goed aangegeven fietstochten. Wil je in het spoor van legendarische wielrenners en ritten Wallonië verkennen? Wij geven je alvast een duwtje in de rug!

Download fietsroutes brochure

 

De Waalse pijl en de Muur van Hoei

Een klassieker om bij weg te dromen! De Muur van Hoei vormt hier vaak de scherprechter. Deze helling heeft een stijgingspercentage van maar liefst 26% en vormt zelfs voor doorgewinterde profs een stevige kluif. Wil je de streek verkennen? Dan is La Nuit du RAVeL vast wat voor jou. Op 20 juli neem je in de streek rond Hoei immers met het hele gezin deel aan een nachtelijke fietstocht. Wil je meer van de natuur en de omgeving zien, weet dan dat er verschillende fietstours zijn die je bijvoorbeeld de finale van de wielerklassieker laten meepikken.

© Denis Erroyaux

 

De Ronde van Wallonië

Deze meerdaagse wielerwedstrijd doet een stevig stuk van Henegouwen aan. Een prachtige regio om ook op je eigen tempo te verkennen. Wij starten onze boeiende fietstocht in het prachtige centrum van Dinant. Het belfort en de imposante kathedraal behoren niet voor niets tot het UNESCO Werelderfgoed. Al snel laat je de stad achter je en rij je langs de Schelde het platteland in, om uiteindelijk bij het kunstmatige meer van Le Grand Large de Péronnes aan te komen. Een prachtig plekje om even te vertoeven. Mag het wat romantischer? Een bezoekje aan Château d’Antoing is dan helemaal je ding. Dit sprookjeskasteel dateert al uit de 12e eeuw. Wappert de vlag dan is de heer des huizes aanwezig! De totale route neemt zo’n 45 km in beslag en is voor iedereen haalbaar.

Binche, standbeeld van de Gille (sculptuur van Robert Delnest) © Bruno D'Alimonte

 

Luik-Bastenaken-Luik en het Parc de la Boverie

De omgeving van Luik verkennen en je even een volleerde wielrenner wanen? Ook hier biedt het RAVel-netwerk uitkomst. Je vertrekt in Coronmeuse om vervolgens via de Pont Atlas over te steken. Na een tijdje kun je als je wil via de Passerelle het stadscentrum per fiets bereiken. Binnenkort zal een nieuwe loopbrug de uitzonderlijke site van het Parc de la Boverie verbinden met de wijk Les Guillemins en het prachtige TGV-station dat werd ontworpen door architect Calatrava.
Heb je nog tijd over voor een beetje cultuur? Breng dan zeker La Boverie, het nieuwe museum voor schone kunsten een bezoekje. Heb je nog niet genoeg kilometers in de benen, weet dan dat je er ook nog de RAVel van de Ourthe naadloos aan kunt koppelen.

© Bruno D'Alimonte

 

Tour de France in Wallonië

Nee, dit is geen foutje. Dit jaar doet de Tour de France ook Wallonië aan. Van 6 tot 8 juli vertoeft dit wielercircus in Wallonië. Dit om de 50e verjaardag van de eerst winst van Eddy Merckx te vieren. De 106e editie start op de grote markt in Brussel om vervolgens Wallonië te passeren. Zo worden onder meer Charleroi en Binche aangedaan. In Binche is trouwen de RAVel-route Binche-Erquelinnes-Lobbes-Fauroeulx-Binche een aanrader. Goed voor 45 km fietsplezier in een prachtige setting.

Meer weten