4 zaken die je niet mag doen op het strand

Jan Roodhooft,
02-09-2021
Als je tijdens je vakantie aan zee naar het strand gaat moet je een aantal spelregels naleven. Maar waarmee moet je zoal rekening houden?
Vacancesweb.be

Op het strand is niet alles zomaar toegelaten. Wat de concrete regels zijn in de gemeente of stad waar jij verblijft, vind je terug in de lokale reglementen. Hou echter alvast rekening met de volgende zaken die geregeld verboden worden.

Niet overnachten op het strand

Het is in de meeste kustgemeenten niet zomaar toegelaten te kamperen of te overnachten op het strand of in de duinen. Soms kan je wel een vergunning vragen om dat te mogen doen. Je mag er ook soms geen tent opzetten om daar overdag wat rust of verkoeling in te vinden.

Putten graven

Meestal mag je wel putjes graven op het strand. Toch zijn er ook daar beperkingen. Je moet er namelijk voor zorgen dat de putten in kwestie geen gevaar opleveren voor jezelf of anderen. Graaf je een te diepe put, weet dan dat deze wel eens kan dichtslaan met alle gevolgen voor je eigen veiligheid vandien. Voorzichtigheid is hier dus de boodschap.

Mag je hond mee op het strand?

De meeste kustgemeenten en –steden hebben specifieke voorschriften die aangeven of je je hond mee mag nemen op het strand. Vaak mag dat enkel gedurende bepaalde periodes van het jaar en spelen er regels over het aanlijnen van je hond bij die gelegenheid.

Je radio meenemen?

In heel wat kustgemeenten mag je ook niet zomaar een radio of muziekinstallatie met luidsprekers meenemen op het strand. Luisteren naar muziek met oortjes in (zodat je niemand stoort) mag integendeel wel.