5 heel bekende sites die volgens de UNESCO ‘in gevaar’ zijn!

Julie Docsterd,
02-09-2021
De UNESCO stelt voor om 4 nieuwe sites op de lijst van Werelderfgoed in gevaar te zetten. Of het nu komt door een te grote toestroom van toeristen of een te snelle ontwikkeling, kunnen deze plekken op een dag van de kaart verdwijnen wanneer we niets doen?

Venetië

In Venetië is de impact van het massatoerisme één van de criteria die de UNESCO ertoe aanzette om de stad van de Doges op de lijst van Werelderfgoed in gevaar te zetten.

Boedapest

In Boedapest zijn het de oevers van de Donau en de wijk van het Buda-kasteel die geviseerd worden. De oorzaak: onnodige afbraak en heropbouw op grote schaal, in het bijzonder gebouwen met een grote hoogte die deze historische plek oneer aandoen.

Australië

Het Great Barrier Reef is bedreigd omwille van het afsterven van het koraal door de klimaatverandering.

Liverpool

Wat de havenstad Liverpool betreft, zou het besluit van de Unesco nog zwaarder kunnen wegen, omdat het de plek volledig van de Werelderfgoedlijst wil schrappen. Het grote ontwikkelingsproject voor de dokken van de stad van de Beatles, “Liverpool Waters”, zou volgens de Unesco een bijzonder negatief effect hebben, met name op historische gebouwen. Ondanks herhaalde waarschuwingen van de Unesco is de ontwikkeling niet vertraagd.

De burgemeester van Liverpool, Steve Rotheram, betreurt het voorstel van de Unesco. “Dit is bijzonder teleurstellend. We zijn trots op onze geschiedenis, maar ons erfgoed is een vitaal onderdeel van de heropleving. Ik vraag (aan de Unesco) in te gaan op onze uitnodiging om de stad te komen bezoeken in plaats van hun beslissing te nemen rond een tafel aan de andere kant van de wereld,” voegde hij eraan toe.

Tanzania

Nog een site die hetzelfde lot te beurt zou kunnen vallen, is het natuurgebied van Selous in Tanzania, omwille van de massale stroperij.