Terug

5 mythes over haaienaanvallen

Onlangs werd er in de pers geschreven over een haaienaanval op een jonge Australische surfer. Een goede gelegenheid om de mythes onder loep te nemen!

1.     Haaienaanvallen komen vaak voor

In tegenstelling tot wat sommige legendes (die soms uit de middeleeuwen dateren) vertellen, zijn dodelijke aanvallen door haaien op mensen zeldzaam. De universiteit van Florida spreekt van gemiddeld 4 dodelijke aanvallen per jaar op een totaal van een vijftigtal aanvallen. De mens is de ergste vijand van de haai, niet andersom!

2.     Ze zijn gek op mensenvlees

Als een haai een mens aanvalt, is dat meestal per ongeluk. Inderdaad, nadat ze gebeten hebben, beseffen veel haaien dat ze zich vergist hebben van prooi en vertrekken ze weer.

3.     Soms wordt Europa geviseerd

Haaienaanvallen in Europa komen zelden voor: sinds 1847 werden er 13 aanvallen geregistreerd in Italië (waarvan 4 dodelijk) en 4 in Frankrijk (waarvan één dodelijk). Haaienaanvallen komen het vaakste voor in Florida, met 520 geregistreerde aanvallen sinds… 1670, waarvan 13 dodelijk. Ook Australië heeft er regelmatig mee te maken, vooral New South Wales (61 doden sinds 1700). Goed om te weten: die cijfers reflecteren niet helemaal de werkelijkheid, want heel wat aanvallen zijn niet geregistreerd.

4.     Alle haaien zijn gevaarlijk

 Op 400 gekende soorten zijn er slechts 5 echt gevaarlijk voor de mens. De gevaarlijkste soorten zijn de witte haait, de tijgerhaai en de stierhaai.

5.     Ze kunnen elke dag aanvallen

Haaien eten gemiddeld één keer per week. Het ingeslikte eten komt onmiddellijk in de maag terecht, waardoor ze de rest van de tijd verteren. Sommige haaien kunnen zelfs maanden zonder voedsel!