Terug

5 prachtige kastelen in Wallonië om in het weekend te ontdekken

Ik had geen idee dat België het hoogste aantal kastelen per vierkante kilometer had. Wat een verrassing.

Kasteel van Beloeil Kasteel van Beloeil

In Wallonië kom je alle stijlen en alle maten tegen. Van middeleeuwse vestingen over luxekastelen tot kleine exemplaren langs een rivier. Hier zijn er 5 die ik persoonlijk bijzonder waardeer.

Bekijk de lijst met kastelen.

 

Kasteel van Celles-Vêves: sprookjesachtig

© WBT-I.Monfort

 

Het kasteel van Celles-Vêves, gelegen in Celles niet ver van Dinant, lijkt recht uit een sprookje te zijn gekomen. Het wordt beschouwd als een van de mooiste middeleeuwse kastelen van België en heeft prachtige torens die het echt laten lijken op het kasteel van Doornroosje. Weet dat het deel uitmaakt van het uitzonderlijke erfgoed van Wallonië en nu opengesteld is voor het publiek. Hier worden veel evenementen voor jong en oud georganiseerd. Let op het zeer mooie houtwerk binnenin de verschillende kamers die elkaar opvolgen. Ook het park is prachtig.

Meer info over het kasteel van Celles-Vêves

 

Het majestueuze kasteel van Freÿr-sur-Meuse

Het kasteel van Freÿr-sur-Meuse, gelegen in Hastière bij Dinant, werd ontworpen in renaissancestijl. Ontdek de prachtige klassieke terrassen en tuinen (in Le Nôtre-stijl), de waterspelen, de meer dan 300 jaar oude sinaasappelbomen en 6 km doolhoven in een prachtige natuurlijke omgeving aan de oevers van de Maas en de rotsen van Freÿr. Dit kasteel is geklasseerd als uitzonderlijk erfgoed in Wallonië. Binnen: een prachtige ontdekking van verfijnde, harmonieuze lounges die zijn ingericht en versierd door de twintig generaties die hier hebben gewoond.

Meer info over het kasteel en de tuinen van Freÿr-sur-Meuse

© WBT-JLFlemal

 

Het kasteel van Annevoie en zijn Franse, Engelse en Italiaanse watertuinen

Het kasteel dateert uit de 17de eeuw en is vooral bekend vanwege de watertuinen. Dit domein is gelegen in de gemeente Annevoie-Rouillon, niet ver van Namen.
Het kasteel, achtereenvolgens eigendom van de families Halloy en Montpellier, werd in verschillende fasen gebouwd. De gevel aan de tuinzijde toont de verschillende bouwperioden, waarvan de eerste dateert uit 1627. De binnenkant van het kasteel kan niet worden bezocht. Gelukkig kan je wel de 18de eeuwse watertuinen ontdekken, een echte must als je weet dat alles wordt aangedreven door de natuurlijke kracht van het water. Ze doen denken aan de tuinen en fonteinen van Versailles.

Meer info over het kasteel van Annevoie

© WBT-JPRemy

 

Kasteel van Jehay

Omgeven door een gracht is ook dit kasteel uit de 16de eeuw geklasseerd als een uitzonderlijke erfgoedsite in Wallonië. U ontdekt er een uitgebreide collectie meubels en kunstvoorwerpen tijdens tijdelijke tentoonstellingen. Bezoek de Italiaanse tuinen met hun beelden en waterpartijen en de gerenoveerde oude moestuin. Het kasteel van Jehay, gelegen in de provincie Luik, heeft een bijzondere architectuur, uniek in Europa. Herkenbaar dankzij het beroemde dambord dat de muren versterkt, is het een mooi en zeldzaam voorbeeld van maasrenaissance van het midden van de zestiende eeuw.

Meer info over het kasteel van Jehay

© WBT-DavidSamyn

 

Kasteel van Louvignies: tijdelijke tentoonstellingen

Het kasteel van Louvignies opent zijn deuren midden in het platteland van de Annuyère, op enkele kilometers van Soignies in de provincie Henegouwen. Het landgoed van het kasteel, eigendom van de familie Villegas de Saint-Pierre via een erfenis, werd in de 19de eeuw (en dan specifieker tussen 1878 en 1885) grondig verbouwd onder leiding van architect Désiré Limbourg en landschapsarchitect Louis Fuchs. De residentie werd getransformeerd tot een gastvrij kasteel dat het eclecticisme van die tijd illustreert, waarbij verschillende stijlen worden gecombineerd, terwijl er toch nog enkele bewijzen zijn van vroegere bouwsels. De interieurdecoratie, het meubilair en de huiselijke voorwerpen zijn bewaard gebleven en maken het tot een compleet voorbeeld van de Belle-époque.

Meer info over het kasteel van Louvignies