500 jaar Renaissance in de Loirevallei

De Loirevallei is de Franse bakermat van de Renaissance. Een erfgoed dat de regio het hele jaar door zal vieren, vooral in de vele kastelen!

2019 markeert een drievoudige verjaardag in de Loirevallei: de bouw van het Château de Chambord, de geboorte van Catherine de Médicis en het overlijden van Léonard de Vinci in Amboise. Al deze symbolische gebeurtenissen vonden plaats in 1519 en hebben niet alleen de Loirevallei maar een heel continent grondig veranderd. 


Dit jaar vinden er in de regio meer dan 700 culturele evenementen plaats ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van deze grote filosofische beweging. Het bijzonder eclectische programma, met tentoonstellingen, concerten en voorstellingen, belicht een periode die een duidelijke breuk met de Middeleeuwen markeert.

 

Het kasteelleven

Lokale kastelen zijn de symbolen van de Renaissance en het kasteel van Chambord is dat in het bijzonder. Al zullen alle kastelen van de Loire tot leven komen als nooit tevoren dankzij de organisatie van tal van culturele evenementen.

 

Leonardo da Vinci, genie van zijn tijd

Logisch dat we Leonardo da Vinci vieren, een creatief genie die in 1517 in de Loirevallei aankwam op uitnodiging van François I. Da Vinci zou 's mans persoonlijke architect worden. De kastelen van Rivau en Amboise brengen hulde aan hem door middel van originele tentoonstellingen.

 

Niet te missen zijn:

  • een ruitervertegenwoordiging in Chambord, "500 ruiters voor de 500ste verjaardag van Chambord". op 29 en 30 juni in de omheining van het koninklijk paleis
  • een geheel nieuwe nachtwandeling in het prachtige park van het kasteel van Azay-le-Rideau
  • en een een reeks digitale toepassingen die hulde brengen aan Rabelais, de beroemdste auteur van de Renaissance, in dit in het Rabelais Museum in Seuilly (vanaf november).

Meer info: www.loirestreek-frankrijk.nl/nieuws/500-jaar-renaissance-centre-val-de-loire

"