Terug

6 mooiste dorpen van Bourgondië, de keuze is enorm

De vereniging van de mooiste dorpen van Frankrijk (opgericht in 1982) telt vandaag onder haar 159 dorpen 6 Bourgondische goudklompjes. Dit label, een teken van kwaliteit, promoot dorpen met een opmerkelijk architectonisch erfgoed in een ongerepte natuurlijke ruimte.

De vereniging van de mooiste dorpen van Frankrijk (opgericht in 1982) telt vandaag onder haar 159 dorpen 6 Bourgondische goudklompjes. Dit label, een teken van kwaliteit, promoot dorpen met een opmerkelijk architectonisch erfgoed in een ongerepte natuurlijke ruimte. Onder hen Châteauneuf-en-Auxois en Bançion.

De concurrent: Châteauneuf-en-Auxois, dorp met 360 ° uitzicht 

Schijnwerper op dit dorp dat de regio vertegenwoordigt in de wedstrijd van het "favoriete dorp van de Fransen"! Gelegen op een hoogte van 500 meter, met zijn versterkte kasteel dat de vallei domineert, is het een echt ansichtkaartbeeld. In de bocht van een steegje ontdekken we de huizen van de rijke Bourgondische kooplieden uit de hertogelijke tijd, prachtige gebouwen waaruit een bijzondere sfeer tevoorschijn komt. Het  12e-eeuwse
 
kasteel-fort is een van de laatste overblijfselen van de Bourgondische militaire architectuur. Wat wij leuk vinden  : de huizen van Mouton, Potier d'Etain en Saint-Georges, alle drie geklasseerd als historisch monument.

Nieuw  : de theatrale speelruimte georganiseerd door het gezelschap Tot  morgen, hoop ik, geïnspireerd door de geschiedenis van het kasteel. Wij motiveren onszelf als groep voor deze leuke en participatieve enquête!
Opening gepland in mei 2021. Geschatte duur van het bezoek: 2 uur. 

Semur-en-Brionnais, hoofdstad van Brionnais Semur-en-Brionnais, hoofdstad van Brionnais

Zoals we hier zeggen, het zijn in de oude muren dat we de mooiste dorpen maken. Hoofdstad van Brionnais, wat in het Latijn "oude muren" betekent, dit geklasseerde dorp is een echt stukje paradijs. We stoppen bij Semur-en-Brionnais voor een mooie wandeling door de oude stad, om de romaanse kerk van Saint-Hilaire te ontdekken en natuurlijk om de plaats te bezoeken waar de stichter van de beroemde abdij van Cluny werd geboren, de 'abt Saint Hugues. : het kasteel van Saint Hugues. 

We maken van de gelegenheid gebruik: we gaan aan boord van de stad Digoin voor een boottocht op het Canal du Centre   

En ook: we eindigen in stijl, door erop uit te trekken om de groene uitgestrekte gebieden te ontdekken waar de beroemde Charolais-koeien met hun witte jassen grazen.

En de anderen ?

Vézelay, de eeuwige heuvel en Noyers-Sur-Serein in de Yonne. Flavigny-Sur-Ozerain in Côte-d'Or en Brançion zijn de 4 andere "mooiste dorpen van Frankrijk" in Bourgondië. Deze dorpen zijn het hele jaar door te ontdekken, of je nu verliefd bent op erfgoed, prachtige landschappen of middeleeuwse sferen.