6 weetjes over vliegtuigen die je waarschijnlijk nog niet kende

Of je nu regelmatig het vliegtuig neemt of niet, er zijn sowieso dingen die je niet weet over de kleine wereld van de burgerluchtvaart.

Vakantieweb heeft 6 niet altijd even alledaagse feiten verzameld over de commerciële luchtvaartindustrie. Maak je veiligheidsgordels al maar vast…

15 minuten zuurstof

Zuurstofmaskers die automatisch tevoorschijn komen geven meestal maar een kwartier lang zuurstof. Geen paniek echter, het kost veel minder tijd voor een piloot om op een hoogte te komen waar het mogelijk is om zonder masker te ademen.

Het toilet kan worden ontgrendeld van buitenuit

Om voor de hand liggende veiligheidsredenen, kan de cabinecrew de toiletdeuren van buitenaf ontgrendelen. Een extern ontgrendelingsmechanisme zit meestal verborgen achter het paneel No Smoking op de deur.

Vermijd koffie en thee

Volgens tests die in 2004 en 2012 zijn uitgevoerd door de EPA (Environmental Protection Agency in de Verenigde Staten) is het drinkwater dat in vliegtuigen is opgeslagen voor onder andere het maken van koffie en thee positief getest op bijzonder hoge niveaus van colibacteriën, een groep bacteriën die in de darmen van zoogdieren, waaronder mensen, worden aangetroffen. De aanwezigheid van deze bacteriën duidt over het algemeen op de aanwezigheid van andere, gevaarlijkere micro-organismen zoals E. coli.

De helderheid neemt af voor een eventuele evacuatie

Het licht in de cabine is meestal gedempt tijdens het opstijgen en het landen om de ogen van de passagiers gewoon te maken aan het donker, voor het geval dat de start of de landing niet plaatsvindt zoals gepland.

De boordcommandant is koning(in)

Zodra de deuren van het vliegtuig toe zijn, geeft het reglement aan de boordcommandant een zeer hoge mate van flexibiliteit in het gebruik van autoriteit. Hij of zij kan bijvoorbeeld het testament van een passagier opstellen, een boete geven of een passagier dwingen om zichzelf vast te binden.

Inklaptafels zijn vaak viezer dan het toilet

Deze tabletten worden meestal maar één keer per dag schoongemaakt, meer bepaald als het vliegtuig de nacht op de grond doorbrengt. Ontsmettingsdoekjes meenemen op je vlucht, is dus geen dom idee.

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆