Terug

7 goede redenen om Cambodja te bezoeken… Waar wacht je op!

De mythische tempels van Angkor in Cambodja zijn een van de belangrijkste trekpleisters in het Zuidoost-Aziatische land. Maar er zijn nog heel wat andere redenen om dit fabelachtige koninkrijk te bezoeken. Zeker omdat het zo gemakkelijk is om er een goede verblijfplaats te vinden en het budget erg goed meevalt.

Een vrolijke familie in Cambodja, hier in Siem Reap Een vrolijke familie in Cambodja, hier in Siem Reap

De warmte van de Cambodjanen

De geschiedenis van Cambodja is er vooral een van de Khmer, de etnische meerderheid waarvan de verschillende koninkrijken zich ver over de grenzen van het huidige Cambodja uitstrekten. Ondanks de decennialange oorlogen en gruwelijkheden is het volk open, warm en ongelooflijk vriendelijk. Tolerant, behulpzaam, eerlijk. Ze staan klaar om je te helpen of te gidsen, altijd met de glimlach! Een ontmoeting met het Cambodjaanse volk is een ware openbaring en een van onze belangrijkste herinneringen aan onze tocht door het land.

 

De site van Angkor: zijn tempels, zijn bos, zijn mysterie

Adembenemend, magisch en indrukwekkend. Er zijn maar weinig plekken op aarde die in zoveel mysterie baden als dit stukje Unesco werelderfgoed. De tempels Angkor Wat en Ta Prohm zijn de grootste religieuze bouwwerken ter wereld. Daarnaast zijn er nog heel wat minder bekende pareltjes. Dwaal in een riksja met je gids door het enorme complex van Angkor en ga als een echte ontdekkingsreiziger op verkenning in bouwwerken die tussen de 9de en 13de eeuw gebouwd werden door de Khmer. Tip: sluit je bezoek af met de Angkor Wat-tempel.

Zonsondergang op Angkor Wat

 

Drijvende dorpen rond het Tonlé Sapmeer

Een prachtige ontdekking: de vele dorpen rond het Tonlé Sapmeer die voornamelijk bewoond worden door vissers. Sommige dorpen aan de rand van het meer werden op houten palen gebouwd om boven de beplanting uit te komen, terwijl andere dorpen op het water drijven en de viszones volgen. Met de opkomst van het toerisme zijn sommige drijvende dorpen ware attractieparken geworden. Er zijn ook nog heel wat authentieke dorpen. Informeer je dus goed. Een van de dorpen die ik bezocht heb, is zeker een omweg waard: Kompong Khleang op minder dan 50 km van Siem Reap. De authenticiteit van het dorp werd bewaard, er zijn weinig toeristen en het dorp is toch groot genoeg om kennis te maken met de verschillende volkeren.

Kompong Phluk

 

Cambodjaanse weilanden, levende schilderijen

Van alle Aziatische landen heeft Cambodja ongetwijfeld de mooiste weilanden. Ze worden gekarakteriseerd door de weggetjes en de rode aarde, maar vooral door de suikerpalmen die overal in het landschap te zien zijn. Rijstvelden, heuvels, bergen, palmbossen, rivieren, … De kleuren veranderen naargelang het seizoen van smaragdgroen tot schitterend strogeel. Hier heb ik kennis gemaakt met de landelijke bevolking van Cambodja. Hun bescheidenheid en vriendelijkheid hebben mij erg geraakt. De landschappen en ontmoetingen in de regio’s Kampot, Battambang en Kratie waren voor mij de meest verrijkende.

Rijstvelden in de platte weilanden

 

Cambodjaanse gastronomie

Met zijn verse, soms ongewone ingrediënten en de Thaïse, Vietnamese en Chinese invloeden heeft de Cambodjaanse gastronomie heel wat te bieden voor gastronomische reizigers (en allemaal aan heel schappelijke prijzen). De keuken is minder bekend dan die van Thailand, maar bestaat toch uit heel wat rijke smaken die zelfs verfijnder zijn. De twee belangrijkste ingrediënten van de gastronomie zijn rijst, uit de weelderige rijstvelden, en vis uit de Mekong en het Tonlé Sapmeer, die je terugvindt in Amok, het nationale gerecht. Amok is een combinatie van vis (of vlees) uit de oven in een bananenblad met een saus op basis van kokosnoot, citroengras en Spaanse peper. Heerlijk!

De traditionele Amok © cambodgemag.com

 

De weinig ontwikkelde en goed bewaarde kust

De kustlijn van Cambodja is kalm en wild tegelijkertijd. Hij bestaat uit bijna 200 km aan maagdelijke stranden. Let erop dat je in het droogteseizoen komt, want als het regent en waait, is het hier natuurlijk een stuk minder aangenaam. De grootste toeristische activiteit is terug te vinden in de twee hoofdkuststeden: Sihanoukville en Kep. Vergeet ook niet de tropische eilanden van Kep of het eiland Koh Tonsay (konijneneiland) te bezoeken en iets verder de eilanden van Koh Rong en Koh Rong Sambloem. En om helemaal tot rust te komen, ga je naar Koh Kong!

Eiland Koh Tonsay

 

Phnom Penh, parel van Zuidoost-Azie met Franse smaak

Phnom Penh is een van de enige steden in Cambodja die niet helemaal verwoest werden door de vernielende doortocht van de Rode Khmer. De hoofdstad van Cambodja werd tijdens de Franse kolonisatie ook wel de “Parel van Zuid-Oost Azië” genoemd en draagt nog heel wat sporen uit die tijd: grote lanen, enorme koloniale huizen met een architectuur waarin de Franse en Aziatische stijlen terugkomen. Dwaal rond in de straten van het centrum en ga zeker langs de markt van Psaar Thmay. Een doolhof van heerlijk ruikende eetwaar en vreemde kruiden. Probeer enkele gerechten in de straat. Foodstreet is hier een must! Bezoek het indrukwekkende en opvallend goed bewaarde koninklijk paleis. Wandel langs de Mekong en ga aan boord van een mini-cruise over de Mekong om prachtige uitzichten over de hoofdstad te krijgen.

Neem ook even de tijd om meer te weten te komen over het trauma van dit volk in het genocidemuseum. Je staat er stil bij het extreme geweld waartoe de mens in staat is en zijn capaciteit om dat allemaal te vergeven. 

Koninklijk paleis