Terug

700 jaar Dante. Een tocht van Ravenna tot Firenze

Romagna Centesimino © Archivio foto APT Servizi Emilia Romgna Romagna Centesimino

Italië brengt, 700 jaar na zijn overlijden, een eerbetoon aan il sommo poeta, hun grootste en meest bekende dichter. Uiteraard is dat het geval in zijn geboortestad Firenze en in Ravenna waar hij de laatste jaren van zijn leven doorbracht. Maar ook de steden waar Dante Alighieri tijdens zijn ballingschap verbleef: Rome, Arezzo, Pisa, Bologna, Forli en de regio Garfagnana.

 

Ravenna

De stad waar de neoclassicistische tombe van Dante te vinden is, viert de verjaardag met het tentoonstellingsproject ‘Dante. De ogen en de geest.’ Wie het graf van de dichter bezoekt, respecteert best ook de Dante-zone. Dante-zone? Dat is de omgeving van de tombe. Hier zwijg je uit respect voor zijn ziel. Ravenna is al sinds vorig jaar in feeststemming en organiseert dit jaar meerdere tentoonstellingen en evenementen.

Mozaïek van Ravenna © Archivio foto APT Servizi Emilia Romgna

 

Verona

De bekendste dichter van Italië verbleef tussen 1313 en 1318 aan het hof van Cangrande della Scala in Verona. De stad herdenkt dit met het evenementenprogramma ‘Verona, Dante en zijn erfgoed 1321-2021’. Wie Dante’s culturele erfgoed in de stad wil ontdekken, volgt de ‘Dante in Verona’-route. De route loopt via de kerk van Sant Elena naar de paleizen van Scala, van de Arche Scaligere naar de kerken van San Zeno, San Fermo en Sant’Anastasia. Verona pakt groots uit in het Dante-jaar. Op het YouTube-kanaal van de stad staat de videoreis ‘La Verona di Dante’. In de GAM (Galleria d'Arte Moderna Achille Forti van Palazzo della Ragione) loopt vanaf eind april de grote tentoonstelling ‘Tra Dante e Shakespeare: il mito di Verona’.  

 

Mantua

Ook in Mantua, in de regio Lombardije, wordt Dante herdacht. In de Palazzo Ducale staat de tentoonstelling ‘Dante en de cultuur van de veertiende eeuw in Mantua’ op de planning (van midden maart tot eind juni). De gemeente Borgo Virgilio organiseert van begin april tot eind september een reeks evenementen voor onder de titel ‘Virgil en Dante in de wateren van Mantua’.

 

Forli

Dante verbleef in de herfst van 1302 in Forli. Van midden maart tot midden juli kun je hier ‘Dante, la visione dell’arte’ bezoeken in de musea van San Domenico. Deze opmerkelijke tentoonstelling is een samenwerking tussen het Forli-museum en de Uffizi-gallerij en toont een reeks belangrijke werken van onder andere Michelangelo, Pontormo en Andrea del Castagno.

 

Firenze

In de geboortestad van de grootste dichter van Italië hebben meer dan 30 instellingen en verenigingen zich verenigd om een gepast eerbetoon te organiseren. Het Dante-jaar 2021 wordt in Firenze gevierd met evenementen, conferenties, studiedagen en tentoonstellingen.   

Firenze Santa Croce Vie di Dante

Lees de volledige reportage

Geniet ervan

Ginestra Fiorentina

Archetto

vanaf €493 / week

San Casciano Val di Pesa

Casa delle Fiabe

vanaf €1767 / week