Terug

Mechelen: musea, folklore en foodies what else?

Hof van Busleyden en het speelgoedmuseum, maar ook de nieuwe Kazerne Dossin, een museum over de Holocaust, zijn regelrechte aanraders. In Dossin werden 25.000 Joden en zigeuners vastgehouden voor ze naar vernietigingskampen als Auschwitz werden gestuurd.

Het hof van Busleyden is een prachtig stadspaleis in vroege renaissance, dat eind 16de eeuw gekocht werd door Mechelse nonnen, die er hun klooster in vestigden.

Musea Hof van Busleyden Myriam Thys

Musea om niet te missen

In de 17de eeuw werd er een kerk bijgebouwd. Het heeft dus een heel parcours afgelegd: van Bourgondisch hof naar een klooster tot het uiteindelijk een museum werd. Wij vonden de besloten hofjes op de zolder heel bijzonder, 16de eeuwse retabelkastjes, die werkelijk uniek zijn, met veel gevoel voor finesse gemaakt door de gasthuiszusters. Het is de grootste verzameling ter wereld. En het speelgoedmuseum is ideaal voor een middagje nostalgie. Het simpele speelgoed waar kinderen vroeger enthousiast over waren versus speelgoed van nu.

Musea Hof van Busleyden. Retable Myriam Thys

Opmerkelijke beelden

Opsinjoorke is een opvallend fel geel beeld in de voortuin van de kathedraal. Het is een fictieve figuur uit de Mechelse folklore die de eeuwige dronkenlap symboliseert. De Mechelaars smijten de pop van dit populaire personage speels in de lucht tijdens zowat elke praalstoet of ommegang. Het beeld zelf is gigantisch en een van de opvallendste kunstwerken in de stad. Een iets klassieker exemplaar staat voor het stadhuis. Nog een leuk beeld is de visfontein op de Ijzerleen.

Het felgele Opsinjoorke voor de St. Romboutskathedraal Myriam Thys

Het verwijst naar de vismarkt die hier van de 13de tot de 16de eeuw plaatsvond. Er zijn ook nog de dansende dames in de tuin van de Cellekens, een minibegijnhof. En de jonge Beethoven kan natuurlijk ook niet ontbreken. Weinig mensen weten dat zijn roots in Mechelen liggen. Zijn grootvader, een bakkerszoon, zong als koorknaap in een school aan de St Romboutskerk. Mechelen is Beethoven niet vergeten: zowel de jonge Beethoven als zijn grootvader kregen een beeld op de Havenwerf aan de Dijle, er is ook een Beethovenstraat en een Beethovenbrug over de Dijle. Het zwevende Dijlepad is trouwens een mooi plekje om tot rust te komen.

Dansende figuren in de tuin van de Cellekens Myriam Thys

Een stad om van te smullen

De zin om lekker te eten zit de Maneblussers in de genen, de Bourgondiërs, met Margaretha van Oostenrijk op kop, drukten hun stempel op de stad. De leukste manier om de smakelijke highlights te ontdekken is het Prikkelpakket, een kaart waarmee je stukje voor stukje van Mechelen kan proeven. Een tocht langs de lekkerste hotspots van de stad.

De Foodmarket in de vleeshalle Myriam Thys

Dé foodiestempel is de Vleeshalle, een voormalig slagersbastion. Het is een prachtige plek om te lunchen als je van originele architectuur houdt en bovendien een liefhebber bent van de wereldkeuken. Qua restaurants is Mechelen letterlijk met haar gat in de boter gevallen: The Chick, Cosma, Foom, of het Anker. Hip, stijlvol, of traditioneel, gastronomie is erg belangrijk voor de Mechelaars. Foodies komen hier dan ook volledig aan hun trekken.

De Chick trendy-gastronomisch restaurant Myriam Thys

 

Lees de volledige reportage