Als de huurder van je vakantieappartement zijn ganse familie meebrengt…

Hoewel er in de huurovereenkomst die je afsluit met je huurder wordt vermeld dat je vakantiewoning geschikt is voor maximaal 8 personen, blijkt je huurder er met meer mensen te verblijven. Kan je dan een extra vergoeding van je huurder vragen?

Vacancesweb.be

Als je huurder met meer mensen in je pand wil verblijven dan voorzien, heeft dat o.a. zijn invloed op het verbruik van de nutsvoorzieningen, de eventuele slijtage aan je pand enz.. Kan je in dat geval een extra vergoeding aan je huurder vragen?

Maak goede afspraken

Geef in het huurcontract duidelijk aan met hoeveel personen je huurder in je vakantiewoning mag verblijven. Koppel er meteen een sanctie aan voor als hij zich hier niet aan houdt. Zo kan je bijvoorbeeld bepalen dat per extra persoon die in het pand verblijft, de huurder een bijkomende vergoeding aan jou verschuldigd is. Om die vergoeding te kunnen opeisen zal je moeten kunnen aantonen dat er te veel bewoners waren in je pand. Daar kan het schoentje wel eens wringen.

Nutsvoorzieningen

Als je de nutsvoorzieningen afrekent op basis van het werkelijk verbruik heb je op dat vlak alvast geen probleem. Doe je dat niet en werk je met een forfait of een all in prijs, bepaal dan duidelijk in het huurcontract dat enkel het normaal verbruik door het maximaal aantal mensen als vermeld in het huurcontract gedekt is. Is er een meerverbruik dan beschik je meteen over een argument om een extra vergoeding te vragen. Die kan je trachten af te houden van de huurwaarborg die je huurder stelde. Weet wel dat als je huurder er nadien ‘een zaak van maakt’ je niet zeker bent aan het langste eind te trekken.

Er staat niets in het contract

Staat er geen sanctie voor ‘overbewoning’ in het contract dan zal het moeilijker zijn om daar een vergoeding voor te vragen. De wet bepaalt daar namelijk niets over. Je kan dan alsnog trachten –op basis van de vermelding van de maximale bewoning- iets te bekomen maar de kans dat dit lukt is twijfelachtig. Tracht in dat geval met de huurder tot een akkoord te komen dat je ook op papier zet.

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆