Als de verhuurder wil langskomen in je vakantieverblijf

Jan Roodhooft,
02-09-2021
De verhuurder van het vakantieappartement dat je huurt staat te pas en te onpas voor de deur met de vraag of hij eens mag binnenkijken of wat spullen mag ophalen. Moet je hem dan binnenlaten? En wat als hij zijn sleutel gebruikt om zich de toegang te verschaffen?

Als je je vakantie doorbrengt in een huisje of appartement dat je huurt, heb je er geen boodschap aan dat je de verhuurder met de regelmaat van de klok ziet
opduiken met allerlei smoezen om toch maar binnen te komen in het pand. Hoe kan je dan reageren?

Rustig genot

Als huurder moet je het rustig genot krijgen van het vakantieverblijf dat je huurt. Je hebt ook een recht op privacy. Dat betekent dan ook dat je verhuurder niet te pas en te onpas kan komen aankloppen. Je hoeft hem als hij dat toch doet ook de toegang niet te verschaffen tot de woning of het appartement. Als de verhuurder eens eenmalig iets komt ophalen, kan je natuurlijk nog altijd op vrijwillige basis op zijn vraag ingaan om hem even binnen te laten in het pand.

Het voorgaande geldt zelfs als de verhuurder zich in het huurcontract het recht zou hebben voorbehouden om het huurpand te allen tijde te betreden. Een dergelijke afspraak zal nu eenmaal niet geldig zijn.

Uitzondering

Op de voorgaande regel bestaat wel een uitzondering. Zo mag de verhuurder wel binnen in het pand als er een dringende herstelling moet gebeuren. Denk
bijvoorbeeld maar aan het geval dat de warmwaterboiler tijdens je verblijf stuk
gaat en de verhuurder die wil komen herstellen.

Hij gebruikt zijn sleutel

Wellicht hield de verhuurder zelf een sleutel bij van het appartement dat hij aan jou verhuurt. Op zich is daar niets op tegen. Alleen mag de verhuurder die sleutel dan niet gebruiken om binnen te komen in het huurpand (bv. op het moment dat jij een wandeling maakt). Doet hij dat toch dan zou je zelfs een klacht tegen hem kunnen neerleggen bij de politie wegens huisvredebreuk.