Architecturale parels

Ålesund, ooit een modaal vissersoord met houten huizen, is uitgegroeid tot een unieke plek.

Alesund architectuur © Myriam Thys Alesund architectuur

Na de allesverwoestende brand van 1904, aangewakkerd door een storm, werden 10.000 mensen dakloos. Er moest dus onmiddellijk een nieuwe stad komen, waarover ondanks de hoogdringendheid goed werd nagedacht. Art-Nouveau was in het begin van de 20ste eeuw de stijl die heel Europa in de ban hield.

 

Maar in Ålesund werd er Vikingssymboliek aan toegevoegd, wat zorgt voor een originele Jugendstilvariant, die bovendien opvallend kleurrijk is. Het heeft alleszins Ålesund op de toeristische kaart gezet. Een van de mooiste architecturale parels is de oude apotheek, waar het Jugendstilmuseum onderdak kreeg.

Architectuur Jungendstil, links de oude apotheek, nu het Jugendstilmuseum © Myriam Thys

 

Stad op 7 eilanden

Vanop Aksla, het hoogste punt in Ålesund, waarvoor we met plezier 418 trappen beklimmen, is het uitzicht adembenemend. De stad is verdeeld over 7 eilanden, verbonden door tunnels en bruggen, wat het werkelijk heel apart maakt. Het prachtige centrum ligt op het Hessa-, Aspøya- en Nørvøya eiland. Vanuit het Fjellstua Viewpoint zien we ook hoe Ålesundet, een smalle zeestraat, de stad in twee splijt. Het is zonder twijfel het mooiste plekje in Ålesund, met felgekleurde huizen en oude klipvisloodsen, die omgevormd zijn tot restaurants, hotels en lofts. De fjorden die ons omringen zorgen voor de finishing touch.

Alesund van op de Aksala Heuvel © Myriam Thys

 

Klipvis, dé lekkernij van Ålesund

Dat de stad van bovenuit de vorm van een vishaak heeft is geen toeval. Balancerend tussen oceaan en fjorden is Ålesund nog steeds een echte vissersstad. En als er één plek is in Noorwegen waar de bakkeljauw of klipvis razend populair is, dan is het hier. De naam komt van de Vikingen die hun kabeljauw op de klippen droogden. Want de techniek om vis te conserveren werd al 1000 jaar geleden door de Noormannen uitgevonden. Nadat de vissen gepekeld en gedroogd waren kon je ze tot 3 jaar lang bewaren. 95% Van alle bakkeljauw in Europa en in het bijzonder Portugal, waar het tot de dagelijkse keuken behoort, komt uit Noorwegen. En dat het lekker is ervaren we in het XL Dinner restaurant, een van de beste bakkeljauwrestaurants ter wereld.

Gastronomie, bakkeljauw of klipvis is een van de specialiteiten van Alesund © Myriam Thys

"