Authentieke charme

Als we de Apotekergata volgen richting oceaan, vlakbij Molovegen, lijkt het alsof we door een oude prentkaart wandelen.

Alesund, de kleine vuurtoren, nu een hotelkamer © Myriam Thys Alesund, de kleine vuurtoren, nu een hotelkamer

Hier staan als bij wonder nog enkele houten huizen die de brand overleefd hebben. Een van de mooiste is het Holmbua warehouse, een visgroothandel uit 1861, waarin nu het visserijmuseum gevestigd is.

Wanneer we de pier aflopen komen we uit aan een kleine fotogenieke vuurtoren. De verrassing is groot als het een hotelkamer blijkt te zijn. Romantischer dan dit wordt het niet. Bovenop de heuvel is er de Aspøy school, een indrukwekkend geel gebouw uit 1921 dat boven de charmante haven uittorent.

 

Geiranger fjord

 

De perfecte uitvalbasis

Niks is leuker dan rond de stad met een visser een dagje op zee door te brengen. Niet alleen de landschappen zijn er wondermooi, maar in de Sulafjord, waar we de boot stilleggen, vangen we ook behoorlijk wat vis. De Trollenroute, of Trollstigen, die enkel open is in de zomer, is een fotogenieke bergweg, vrij steil met mooie watervallen en waarschuwingsbordjes voor overstekende trollen. Het is meteen ook de route naar de wondermooie Geirangerfjord. Ålesund is dus niet alleen perfect gelegen om een paar dagen te pauzeren tijdens een roadtrip doorheen de fjorden, maar wordt ook als citytrip steeds populairder.

Alesund, terrasje op de Alesundet © Myriam Thys

 

Een blik onder water

Als je graag een blik onder water werpt en je bent geen duiker, dan is het Atlanterhavsparken een perfecte plek om kennis te maken met de bewoners van de kustlijn rond Ålesund. In tien spectaculaire aquaria -zelf houden ze het bij large landscaped tanks- kunnen we de creaturen uit de mysterieuze diepten van de zee bewonderen.

Het is een van de grootste zeeaquaria van Europa en wordt rechtstreeks gevoed met water uit de Atlantische Oceaan. Leuk is de contactpool waarin we bepaalde zeedieren kunnen aanraken. En buiten, in een enorm bassin met infini op de oceaan, zwemmen een paar dolgelukkige zeehonden en zeeotters rond.

Atlanterhavsparken, interieur een van de grote vistanks © Myriam Thys

 

Atlanterhavsparken, exterieur met enorme bassins voor zeehonden © Myriam Thys

"