Terug

Baksteenroute als op Nen Nielse Oemweg street art a gogo

De Boomse kunstenaar Kanter Dhaenens is de bezieler van een street art traject dat hij Yellow Brick Road doopte, de imaginaire weg uit de Wizard of Oz.

© Myriam Thys

Wat klein begonnen is met persoonlijke werken van Kanter is uitgegroeid tot een gigantisch street art project van meer dan 4000m2. Samen met bevriende kunstenaars zoals Dzia, heeft hij kleur gebracht in het parcours dat hij dagelijks met zijn zoontje aflegde op weg naar school. Je kan de werken zowel zien op de baksteenroute als op Nen Nielse Oemweg.

 

Of je kan net als wij gewoon de Yellow Brick Road affietsen en onderweg een van de vele lokale biertjes proeven. Ooit waren er 16 brouwerijen in de Rupelstreek en de keuze aan plaatselijke bieren is nog steeds groot, met vaak grappige namen als de Blonde Bloemekee. Deze en vele andere kan je proeven in het oertypische volkscafé De Koophandel in Noeveren.

© Myriam Thys

 

De Sint Bernardusabdij, goed voor een lekker biertje

In de Sint Bernardusabdij, in 1246 aan de Scheldeoever gesticht, belanden we in een stukje geschiedenis dat onlosmakelijk verbonden is met het steenbakkersverleden. De Cisterciënzer monniken die de abdij lieten bouwen, legden met hun befaamde Paepe stenen, de basis voor de steenbakkersnijverheid in de Rupelstreek. Toen de Romeinen uit onze contreien verdwenen namen ze ook de kennis van het steenbakken met zich mee. Tot in de 13de eeuw werd er enkel nog in hout en natuursteen gebouwd.

Sint-Bernardusabdij © Wikipedia

 

De kennis om bakstenen te maken uit klei kwam terug via de kloosters. In de abdij is nu het gemeentehuis van Hemiksem en het tegel- en heemmuseum ondergebracht. Wij ploffen er neer op het terras van de zomerbar Craby Bay. En wat kan je hier beter drinken dan dé lokale dorstlesser: het Abdijbier van Heymissen.

© Myriam Thys

Lees de volledige reportage