Terug

Baksteenroute een fietstocht terug in de tijd

Van een heel andere orde is de Baksteenroute, een fietsparcours van 39 km dat begint in Boom, in het fietsmuseum de Velodroom.

Baksteenroute, een oude schoorsteen en treintje waarmee de bakstenen werden vervoerd © Myriam Thys Baksteenroute, een oude schoorsteen en treintje waarmee de bakstenen werden vervoerd

Deze tocht voert ons langs alle highlights van de Rupelstreek. We volgen de Rupeldijk, rijden door steenbakkersdorpjes en via de Scheldedijk komen we uiteindelijk op meer landelijke paden terecht.

 

Kasteel Cleydael

Het landschap verandert voortdurend en de kleine steenbakkershuisjes maken plaats voor de grandeur van de Sint-Bernardusabdij en kasteel Cleydael. Maar de Rupel zelf is de hoofdrolspeler op deze route. Vanop de oude watermolen in Reet kijken we uit over het Drie Rivierenpunt in Rumst, waar de Nete en de Dijle samenvloeien in deze krachtige zoetwatergetijderivier.

Kasteel van Cleydael © Myriam Thys

 

Zes eeuwen kleiwinning, een uniek stukje Vlaanderen

Het lijkt alsof we een stap terug in de tijd zetten als we Noeveren binnenfietsen, een van de dorpjes die een grote rol speelden in het roemrijke steenbakkersverleden van de Rupeltreek. De steenbakkerijen zijn intussen al sinds 1981 dicht maar het industrieel erfgoed is razend interessant. Oude klamp- en ringovens, kilometerslange gelegen en enkele overblijvende schoorstenen zorgen voor een uniek decor. We bezoeken er twee musea, ’t Geleeg en EMABB en nemen er een kijkje in de oude ovens en de piepkleine arbeidershuisjes, die nog bijzonder authentiek ogen.

Baksteenroute een ringoven en gelegen © Myriam Thys

 

De hele nijverheid rond de beroemde Rupelklei komt hier weer tot leven. En als afsluiter kan je een heerlijke vol au vent of portie ‘schep’ achter de kiezen steken in het volkse restaurant ‘In de Root’.

© Myriam Thys

Lees de volledige reportage