Terug

Barcelona: eindelijk nieuws van deze werf die startte in... 1882 !

Je hebt het ongetwijfeld al begrepen, we hebben het over de Sagrada Familia! Deze basiliek in het centrum van Barcelona opent op 8 december de toren van de Maagd Maria, de negende toren van het monumentale werf die startte in… 1882!

Deze negende toren, gewijd aan de Maagd Maria, is 138 meter hoog en wordt gekroond door een grote ster van glas en roestvrij staal die zo’n 5,5 ton weegt. Deze ster, die 1,5 miljoen euro heeft gekost en gemaakt is van materialen die bestand zijn tegen de zonnestralen, “zal in zijn middelpunt, gericht naar elk van zijn punten, 12 projectoren hebben en zo als een nieuwe ster aan de hemel van Barcelona schitteren,” omschrijft Jordi Fauli, de hoofdarchitect van de Sagrada Familia, het stuk aan de pers.

Nog lang een werf…

Eenmaal voltooid zal het de op één na hoogste toren van het gebouw zijn. Voorlopig staat echter nog maar de helft van de torens overeind… Dit geeft een idee van de omvang van de werken! “Dan zijn er nog de vijf andere centrale torens: die van Jezus Christus (de hoogste) en die van de vier apostelen, waaraan de werken al van start gingen,” zegt Fauli. De afronding van de werken en de financiering ervan hangen echter samen met het hervatten van het toerisme, want de bouw van de basiliek is afhankelijk van donaties, sponsors en tickets die verkocht worden aan bezoekers, die dankzij de pandemie veel minder talrijk zijn.

Ter herinnering…

De Sagrada Familia, ontworpen door de Catalaanse architect Antoni Gaudi, is Barcelona’s meest bezochte monument en werd in 2005 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. De bouw begon in 1882 en zou een eeuw na de dood van de architect, in 2026, voltooid moeten zijn.