Bastenaken, belangrijke herdenkingsplek

Uiteraard mogen we de stad die in het hart van de Slag om de Ardennen lag niet vergeten.

Mémorial du Mardasson © FTLB - P.Willems Mémorial du Mardasson

Verschillende goed gedocumenteerde musea herinneren aan de lijdensweg van de burgers tijdens de winter van 1944. Maar Bastenaken is ook een middeleeuwse stad met pittoreske huizen!

Meer info

 

Hoofdstad van de Ardennen

In Bastenaken, hoofdstad van de Ardennen, kan je zelfs op zondag shoppen! Als we even terug in de geschiedenis kijken, zien we dat Bastenaken een lange handelsgeschiedenis kent doorheen de Gallische en Romeinse periodes (dichtbij de romeinse wegen, zoals Reims-Keulen en Metz-Aarlen-Tongeren). Heel wat vestingen uit de 14de eeuw, toen de stad ingenomen werd door Jean de Luxembourg, wachten op je bezoek. Houd je ogen wijd open!

Winkelstraat in Bastenaken © FTLB - P.Willems

 

Herinneringen in Bastenaken

Iedereen kent de Slag om de Ardennen, die al verschillende keren in de filmwereld werd vertaald. De internationale reputatie van Bastenaken is er niet onbekend. Een trieste episode in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog: de slag om de Ardennen vond wel degelijk plaats in Bastenaken.
Om daarover meer te weten te komen, raad ik je twee bezienswaardigheden aan. De eerste is het War Museum van Bastenaken: een interactief parcours dompelt je onder in de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen daarvan. Uitermate interessant. De tweede is Mardasson: de gedenkplaats van Bastenaken, een van de bekendste Belgische monumenten in het buitenland, dat symbool staat voor het verzet van het Amerikaanse leger voor onze vrijheid. Uitermate ontroerend.

© FTLB - P.Willems