België: een veilig land voor toeristen?

Ondanks ongunstige sterftestatistieken tijdens de recente coronapandemie blijft België een aantrekkelijk land en een veilige bestemming in de ogen van buitenlandse toeristen. Dat blijkt uit een enquête die georganiseerd werd door de Vlaamse dienst voor toerisme.

Landen als Italië, Spanje en Frankrijk worden, volgens deze enquête, vandaag minder veilig geacht dan België, dat op hetzelfde niveau zit als Nederland. Het onderzoek toont ook aan dat de gezondheidscrisis een diepgaande invloed had op de reisprojecten van Nederlanders, Duitsers, Fransen, Zwitsers, Oostenrijkers, Italianen en Spanjaarden. Dat gaf Vlaams Minister van toerisme Zuhal Demir (N-VA) aan tijdens een interview in De Ochtend op Radio 1 (VRT).

“Onze manier van overlijdens tellen is wat ze is. Maar de Vlaamse dienst voor toerisme vond het belangrijk om de mehode goed uit te leggen aan de buitenwereld. We hadden tijdens de crisis een hoog sterftecijfer, daar moeten we niet over liegen. Maar we zijn niet het zwarte gat van de wereld. Dat is de boodschap die we zijn blijven verkondigen in het buitenland. En met succes,” voegde de minister toe. 

Door de crisis kiezen veel Europeanen ervoor om hun vakantie door te brengen in eigen land of in een buurland. Demir wil daarom gerichte campagnes uitwerken die Nederlanders, Duitsers en ook Walen viseren. De enquête toonde ook aan dat toeristen zin hebben om naar het platteland te reizen deze zomer. “We zien dat de reservaties in de groene zones opnieuw stijgen. Maar aan de Kust is de bezettingsgraad niet wat het zou moeten zijn. We gaan de regio opnieuw op de kaart moeten zetten met gerichte marketingcampagnes, meer bepaald in Nederland en Duitsland,” besloot de minister.