Terug

Bergen: de hoofdstad van Henegouwen is een bezoekje waard!

Bergen Bergen

 

Dat Bergen de afgelopen jaren onder het bewind van ex-premier Elio Di Rupo een metamorfose heeft ondergaan, dat is al langer geweten. Maar welke 4 plekjes moet je nu echt bezoeken als je in deze Waalse stad bent. In 2015 was Bergen nog Culture Hoofdstad van Europa en daar merk je nog altijd de naweeën van. Ideaal voor een daguitstap in eigen land! 

 

Het belfort van Bergen

Deze historische bezienswaardigheid in de hoofdstad van Henegouwen mag niet op je lijstje ontbreken. Dit belfort werd voltooid in 1669 en is één van de 56 belforten die in België en Frankrijk door UNESCO op de Werelderfgoedlijst werden gezet. Dit 87 meter hoge belfort is het enige in België dat in barokstijl werd opgetrokken. Pik indien mogelijk zeker en beiaardconcert mee!

 

Belfort van Bergen

 

Le Musée des Beaux-Arts

Dit museum van Schone Kunsten wordt meestal afgekort tot BAM, maar dat maakt het niet minder aantrekkelijk. Het museum werd heropend in 2013 en omvat kunstwerken uit verschillende tijdperken en stromingen. De meeste stukken dateren van ergens tussen de 15de en de 19de eeuw. Maar ook popart, Cobra-werken en archeologische materialen kregen er een plaatsje.

BAM © M.C. Deldique

 

Paira Daiza

Dit prachtige dierenpark mag dan wel op 20 kilometer van Bergen liggen, het is het tripje meer dan waard! Dit park heeft al heel wat prijzen in de wacht gesleept en is ingedeeld in enkele heel fraaie zones. De blikvangers? Ongetwijfeld de panda’s en de Chinese tuin.

Pairi Daiza © Pairi Daiza

 

Scheepsliften van Henegouwen

Eén van de weinig nog in werking zijnde scheepsliften valt te bewonderen in Strépy-Thieu. De lift overbrugt maar liefst een hoogte van 73 meter. In het bezoekerscentrum leer je alles over deze liften en hoe deze worden gebouwd. Deze beschermde scheepsliften zijn uitermate fascinerend en zeker een bezoekje waard. 

Scheepsliften van Henegouwen