Terug

Bergen, een groot dorp, de perfecte hub naar het Fjordengebied

Bergen is een charmante stad die aanvoelt als een groot dorp.

Historische centrum van Bergen Historische centrum van Bergen

Kasseistraatjes kronkelen zich een weg door de binnenstad. Voor die kasseien haalde koning Christian II in de 15de eeuw de inspiratie bij zijn maîtresse die van Nederland kwam. Door verschillende branden zijn er weinig huizen overgebleven uit die tijd. Maar ondanks het brandgevaar zijn de Noren trouw gebleven aan hun idyllische houten huizen.

 

Terug naar de Middeleeuwen

Bryggen, een buurt bij de haven met oude pakhuizen, is de meest authentieke wijk van Bergen. De typische houten hanzehuizen en opslagplaatsen voor stokvis stralen geschiedenis uit. Ook hier hebben branden gewoed, maar omdat het om commerciële panden ging werden ze telkens in zeven haasten exact terug opgebouwd zoals voordien, want time was money. En dat doen ze al sinds de 12de eeuw. We duiken hier dus galant de Middeleeuwen in. Niet te verwonderen dat de hele wijk Unesco werelderfgoed werd en een van de highlights van de stad is.

Bergen oud centrum © Myriam Thys

 

Bergen, oude houten pakhuizen © Myriam Thys

 

Foodies delight

Als je een foodie bent dan is Bergen sowieso jouw stad. De vismarkt is een plek waar je heerlijk kan eten. King crabs, kaviaar, haai, en natuurlijk stokvis, iets waar Bergen al eeuwen bekend om staat, worden er heerlijk klaargemaakt. Maar ook de talrijke restaurants die in historische huizen zijn ondergebracht zijn uniek, zoals de antieke vleesmarkt die een grote food court is geworden. In Bryggen is bv. Tracteursted in een antiek koetshuis van 1708 ondergebracht. Gastronomie en geschiedenis gaan hier hand in hand.

Bergen, street food in de vismarkt

 

Berge, jachthaven © Myriam Thys

 

Het idyllische Ålesund

Ålesund, dat op zeven eilanden werd gebouwd, brandde in 1904 bijna volledig af en werd heropgebouwd in een heel eigenzinnige Art-Nouveaustijl. De stad staat al sinds de 8ste eeuw bekend om zijn klipfisk (stokvis). Er zijn minstens 365 manieren om het klaar te maken, enkele daarvan testen we uit in een van de beste klipfisk restaurants in de wereld: XL Diner. Tot slot nemen we nog een kijkje in het Atlanterhavsparken, het immense zee-aquarium van de stad. De hele onderwaterwereld van de fjorden tot de oceaan komt er tot leven. Vanop een terrasje in de zeer fotogenieke en kleurrijke zeestraat Ålesundet genieten we tenslotte van een prachtige zonsondergang. Kan het nog meer hygge?

Alesund © Myriam Thys

Lees de volledige reportage