Terug

Bestemming Nantes en zijn metamorfose

02/09/2021

In het verleden inspireerde Nantes Jules Verne en de surrealisten. Na de sluiting van de scheepswerven in 1987 bleef de stad echter achter als een verwoeste stad.

Rolf Julius, Quartier de la Création
Rolf Julius, Quartier de la Création Martin Argyroglo

Maar ze heeft zichzelf heruitgevonden. De voorbije jaren werd de creativiteit van kunstenaars en architecten aangescherpt en onderging de stad een metamorfose. Vandaag is Nantes een moderne stad waar respect voor het industriële erfgoed en moderne architectuur een perfecte match vormen. Een match met een surrealistisch kantje. Het grote voorbeeld van die aanpak is te zien in het artistiek project Les Machines de l’île. Dat is een verzameling ‘levende’ machines. Hier wordt de fantasie van Jules Verne werkelijkheid.

Op deze verrassende plek woont het icoon van Nantes: een immense mechanische olifant die gemaakt is met materialen die refereren naar de scheepswerven van vroeger. Koop een ticket voor een plekje op de rug en ervaar de slentergang van het twaalf meter hoge gevaarte. In de mechanische dierentuin wonen ook een rups met sneltreinambitie, gigantische spinnen, een luiaard en metalen vogels: allemaal creaties in hout en metaal die kunnen bewegen. En het zijn niet de enige dieren in de stad: kortbij de Galerie des Machines staat Le Carrousel des Mondes Marins waar de creaturen uit ‘Twintigduizend mijlen onder zee’ rondjes draaien.

Meer info

Stad in beweging

De Franse stad is constant in beweging. Ook vandaag nog. De jaren van Nantes als grijze industriestad behoren definitief tot het verleden. De voorbije 20 jaar heeft de industrie plaats moeten ruimen voor een levendige, groene metropool. In 2013 mocht Nantes, als eerste Franse stad, zich de groenste stad van Europa noemen. De ‘Green Capital’ van Frankrijk. Niet onlogisch met meer dan 100 parken en tuinen in de binnenstad. De ‘Jardin des Plantes’, net tegenover het treinstation, zet de toon voor alle stadsparken. Goed voor zeven hectaren groen, een kinder(speel)tuin en 10.000 verschillende planten. Vorig jaar zorgde de Franse illustrator en ontwerper Jean Julien voor de aankleding van het park. Sindsdien fleuren grappige figuurtjes als ‘l’arroseur’ (de sproeier), ‘le ratisseur’ (de harker) en ‘la coiffe’ (het kapsel) de tuin én de vakantiebrochure op.

De groene Nantes
De groene Nantes Patrick Messina

De groene lijn

De rode draad door Nantes is niet rood, maar groen. Letterlijk. De 15 km lange groene lijn op de straten verbindt alle bezienswaardigheden van de stad. Van de de 19e-eeuwse overdekte galerij La Passage Pommeraye in het hartje van de stad, via het kasteel van de hertogen van Bretagne richting het artistiek project Les Machines de l’île met zijn imposante mechanische olifant. Ga zeker een kijkje nemen in de ‘Jungle Intérieure’, de stadsjungle van de kunstenaar Evor. De Passage Bouchard geeft langs een houten trap toegang tot de binnenplaats waar de kunstenaar sinds 1994 zijn passie voor planten tentoon stelt. Intussen is het een echte stadsjungle geworden waar Evor zelf dagelijks zijn grassen, bomen en struiken verzorgt. In juli en augustus worden de vaste attracties aangevuld met voorstellingen, tentoonstellingen, concerten, festivals met wereldmuziek en jazz en riviercruises.

Kasteel van Hertogen van Bretagne
Kasteel van Hertogen van Bretagne Philippe Piron

Nantes per fiets

Fietsen in Nantes? Absoluut! De stad staat op nummer twee als meest fietsbare stad van Frankrijk. Maak er gebruik van. De binnenstad en alle bijhorende bezienswaardigheden mogen dan allemaal op wandelafstand liggen, zo een dagje rondfietsen heeft zeker zijn charme. Nantes ligt trouwens op het kruispunt van twee iconische fietswegen; ‘La Vélodyssée’ (EuroVelo 1) en ‘La Loire à Vélo’ (EuroVelo 6). Ook is de regio goed voor bijna 600 km aan uitstekende fietspaden en maar liefst 7000 fietsstallingen. Vergeet zeker niet om onderweg even te stoppen aan de Cantine du Voyage. Deze oase van rust in het Parc des Chantiers is voor de inwoners van Nantes een stukje vakantie in eigen stad, inclusief de typische strandstoeltjes. Perfect voor een drankje of een hapje. De Cantine du Voyage heeft trouwens een eigen moestuin waar de groenten verser dan vers op je bord belanden.

De Veloparade in Nantes
De Veloparade in Nantes Chama Chereau

Lees de volledige reportage