Terug

Bezienswaardigheden in Mechelen

27/10/2021

In het Groot Begijnhof (Unesco Werelderfgoed) staat een van de oudste brouwerijen van het land. Het zijn immers de begijnen die hier in de 15de eeuw bier begonnen te brouwen. Het Anker, waar o.a. de lekkere Carolusbieren vandaan komen, is een familiebedrijf dat al sinds 1872 in handen is van de Van Breedam’s.

Dat de Carolusbieren die ze er maken goed matchen met de Belgische keuken is geen geheim. In het restaurant van de brouwerij kan je dat, na een gegidste rondleiding, meteen uitproberen. Het is de perfecte start voor een citytrip met gastronomische allures. Net buiten Mechelen heeft het Anker ook nog een whiskystokerij in een oude Molenaarshoeve waar tot 1927 jenever werd gestookt. Een leuke uitstap waarvoor je best je wandelschoenen aantrekt, want de natuur errond is prachtig.

Vaten in het Anker, oudste brouwerijen van het land Myriam Thys ©

De city highlights

Op de grote markt en de Veemarkt klopt het Bourgondische hart van Mechelen. Dé aandachttrekker in de historische stadskern is het stadhuis, die de titel het opmerkelijkste stadhuis van Vlaanderen met rede draagt. Het bestaat uit drie delen: rechts de 14de eeuwse lakenhal, in het midden het nooit afgewerkte belfort waarvan de toren ontbreekt en links het prachtig in detail uitgewerkte 16de eeuwse Paleis van de Grote Raad, dat ook 400 jaar onafgewerkt bleef en pas in de 20ste eeuw in neogotische stijl voltooid werd.

Het stadhuis Myriam Thys ©

Het zijn precies die drie totaal verschillende stijlen die dit bouwwerk zo interessant en opvallend maken. De Bourgondiërs hadden hier heel wat in de pap te brokken, zo ook Margaretha van Oostenrijk. Haar optrekje uit de 16de eeuw in pure renaissancestijl, is nu de Mechelse rechtbank. Als je naar binnen loopt zie je precies wat Margaretha elke dag zag, want de binnentuin is quasi onveranderd gebleven.

Margaretha van Oostenrijk op de Grote-Markt Myriam Thys ©

Maar architecturaal is de Wintertuin van de zusters Ursulinen het absolute hoogtepunt. Het meisjespensionaat ligt op zo’n 10km van Mechelen. De wintertuin heeft een glazen dak en is een schitterend voorbeeld van pure art nouveaustijl. Het is het ommetje meer dan waard.

De Maneblussers en de St. Romboutstoren

Dat Mechelen ook wel eens de kerkenstad van Vlaanderen wordt genoemd is geen verrassing, de stad heeft 8 kerken, waaronder de beroemde St. Romboutskathedraal. De toren steekt met zijn 97m hoog boven de stad uit. Hij had eigenlijk 167m moeten worden maar de torenspits is nooit afgeraakt. Het is hét herkenningspunt van Mechelen. Naar boven klimmen is een must, zeker vlak voor zonsondergang. Wanneer je de 500+ trappen oploopt kan je met wat geluk de beiaardier aan het werk zien.

De St. Romboutstoren met vooraan de trapgeveltjes op de Grote Markt Myriam Thys ©

Eenmaal boven op de skywalk kijk je helemaal tot in Brussel. Het Atomium tekent zich scherp af tegen een langzaam rood kleurende horizon. Het is trouwens door de St. Romboutstoren dat de Mechelaars hun bijnaam de Maneblussers kregen. In 1687 liepen ze in paniek met emmers water naar de toren omdat ze dachten dat hij in lichtelaaie stond, maar het was de volle maan die op een paar laag hangende wolken scheen. Deze sympathieke spotnaam zeulen ze al bijna 4 eeuwen mee.

Mechelen muurt

Net zoals in vele steden wint street art ook in Mechelen steeds meer aan belang. Voor iedereen die houdt van muurschilderingen is er ‘Mechelen muurt’. Gijs Vanhee nam het initiatief om samen met 9 andere gereputeerde street art artiesten van over de hele wereld de binnenstad op te vrolijken. En dat is hem aardig gelukt.

Street Art W. Gladines

Er is o.a. de Pelikaan van Dzia in het Lekkernijstraatje. De man heeft ook in de Rupelstreek prachtige dingen gedaan. Mechels fruit van Krea shit is ook niet te missen, of  The Gift van Gijs Vanhee zelf, alles ligt op loopafstand van elkaar. Street art zorgt overal voor een opwaardering van iet of wat verwaarloosde wijken, het is een kunstvorm die ook een maatschappelijk doel heeft. En dat hebben ze in Mechelen goed begrepen.

Lees de volledige reportage