Terug

Bezoek aan familiebedrijf Bijotat

Terug de route op! Richting Romeny-sur-Marne stoppen we bij het champagnehuis Bernard Bijotat.

© F. Bijotat

Champagnebedrijf Bijotat is een klein familiebedrijf waar bezoekers met open armen worden ontvangen, zoals er zo veel zijn in deze streek. “Wij zijn de 4e generatie van de familie die champagne maken onder de naam Bijotat,” vertelt Pauline, de vrouw van eigenaar Sébastien vol trots. “Typisch is dat we de druivensoort pinot meunier in onze champagne verwerken, terwijl dat elders toch vooral chardonnay is. Dat maakt onze champagnes minder zuur en fruitiger. De beste druiven van de oogst houden we voor onze Brut Réserve die een heel verfijnde smaak heeft. Daarnaast produceren we ook een Brut en Demi-Sec champagne, die laatste is dan iets zoeter van smaak. En voor mensen met allergische reacties hebben we de Champagne Brut zonder sulfide, die is 100% chardonnay en heeft een frisse afdronk.”

Meer info

Champagne Bijotat Bernard
2 route nationale – 02310 Romeny sur Marne

 

10 hectare wijngaarden

Pauline legt uit dat het hele bedrijf met 10 hectare wijngaarden draait op slechts een vijftal personen. “Dat zorgt ervoor dat iedereen heel veelzijdig en polyvalent moet kunnen werken: de ene keer sta je druiven te plukken voor de oogst, de andere keer sta je de flessen in te pakken. Hier in de kelder laten we onze Blanc de Blanc champagne zes maanden rijpen in houten vaten, zo komt de frisheid en de elegante smaak alleen maar beter tot z’n recht.” Bijotat maakt ook nog twee soorten rosé champagne, en een aperitief en een digestief. We nemen afscheid van Pauline en Bijotat en vervolgen onze weg op de champagneroute voorbij Charly-sur-Marne tot Crouttes-sur-Marne. Hier steken we de Marne over en keren we via de zuidelijke oever terug naar Château-Thierry.

© F. Bijotat

 

© F. Bijotat