Bezoek aan Riga

Het vrijheidsmonument (Brïvibas piemineklis), ook wel liefkozend Milda genoemd, wordt een beetje beschouwd als het Letse Vrijheidsbeeld.

Hier kwam het volk massaal samen wanneer er gevaar dreigde. Hier vinden alle ceremonies, militaire optochten en feesten plaats, onder het wakende oog van het vrijheidsmonument. Het monument draagt de drie sterren van de Letse provincies.

 

Aan beide kanten van het voorplein is het Bastejkalnspark de grens met de oude en de nieuwe stad. In die groene ruimte vind je enkele mooie beelden en een smalle rivier kronkelt door het hart van het wandelgedeelte. Hier is het elk seizoen heerlijk vertoeven, maar in de zomer ziet het hier zwart van het volk.

 

Verdwaal tijdens je bezoek ook even in de straatjes die je langs prachtige hanzehuisjes en andere architecturale wonderen brengen. Je vindt er het stadhuis en de ‘Drie Broers’ en enkele Art Nouveua parels. Samen met Wenen en Praag bevat Riga de hoogste concentratie aan Art Nouveau-gebouwen in Europa. Dankzij de renovaties van de laatste jaren kunnen heel wat gebouwen weer bezocht en bewonderd worden.

De orthodoxe kerk van Riga

 

Zoals de grote galerij in Art Nouveaustijl van de Russische architect Mikhail Eisenstein, vader van cineast Sergei, geboren in Riga, in de Strelniekustraat 4a, een gebouw uit 1905. Riga is een stad die je in eender welk seizoen traag en rustig moet bezoeken. In de lente en zomer komen de inwoners buiten om op de pleinen te genieten van de lange avonden. De koren op elke hoek van de straat en de zomerfestivals herinneren ons eraan dat liederen hier een traditie zijn. Net als in de andere Baltische Staten!

Riga, Art Nouveau

"