Bezoek aan Vilnius

Tijdens een bezoek aan de hoofdstad van Litouwen moet je zeker de heuvel en zijn beroemde Gediminastoren, die het voorplein van de Heilige Stanislauskathedraal domineren, beklimmen.

Vilnius © RTA Vilnius

Een goed startpunt om nadien in de oude stad van Vilnius, de voetgangsstraat Pilies of het hele commerciële en levendige “Gedimino prospekt” te duiken. Die twee hoofdstraten bieden naast winkels ook heel wat historische gevels. Kleine straatjes waar steeds meer straat art in opduikt brengen bezoekers naar de andere wijken waar de universiteit, de Heilige Geestkerk, het dominicanenklooster en enkele orthodoxe kerken verborgen liggen.

 

Aan het einde van de Piliesstraat ligt de Dageraadpoort. Die dateert uit de 16de eeuw en maakte deel uit van het vestingwerk. In een aangrenzende kapel staat een wonderbaarlijke zwarte maagd, een belangrijke plaats voor Poolse pelgrims. Voeg daar nog de Sint-Jans- en Sint-Annakerken aan toe en de Petrus en Pauluskerk die bijna volledig uit wit pleisterwerk bestaat.

Dageraadpoort van Vilnius © RTA

 

Er wordt ook gezegd dat Napoleon tijdens zijn tocht door Vilnius, op weg naar Rusland, verliefd werd op de Sint-Annakerk met haar rode steen en flamboyante gothische stijl, en dat hij haar wilde meenemen naar Frankrijk. De Berezina heeft zijn ambities wel wat bekoeld en de kerk staat gelukkig nog waar ze altijd heeft gestaan. Liefhebbers van recente geschiedenis zullen zeker een bezoek brengen aan het Genocidemuseum van het Litouwse volk waar je meer te weten komt over de twee bezettingen (door de Nazi’s en de Sovjets) die het land erg hebben laten lijden, net als de andere Baltische Staten.

OOK INTERESSANT VOOR JOU