Binnenkort een stoomtrein tussen Brussel en Mechelen?

Terwijl de laatste rit met een stoomtrein in 1966 al plaatsvond, wil het museum Train World in Schaarbeek een trein met stoomlocomotief inzetten tussen Brussel en Mechelen.

Het Schaarbeekse museum Train World wil een nieuwe treinlijn tussen Brussel en Mechelen lanceren. Niets bijzonders, behalve dan dat de trein getrokken zou worden door een stoomlocomotief uit de periode tussen de twee oorlogen. Een zot project op initiatief van museumdirecteur Piet Jonckers.

De locomotief zou hetzelfde traject afleggen als de eerste stoomtrein op het Europese vasteland. “We willen de lijn volgende zomer openen. Het traject wordt aangeboden met een bezoek aan het museum. Het zou een prachtige hommage zijn aan de eerste historische rit in Europa die in 1835 plaatsvond”, verklaart hij.

Om zo’n locomotief te kunnen gebruiken op het huidige spoornetwerk, is echter een koninklijk besluit noodzakelijk. In eerste instantie zou het traject in een achtvorm rond de hoofdstad lopen. Naar het noorden vanuit het station van Schaarbeek, daarna terug naar het zuiden, zonder gebruik te maken van de drukke Noord-Zuidverbinding.

De locomotief zal natuurlijk uit die tijd komen (de spoorindustrie bouwt al erg lang geen stoommachines meer), maar de communicatie- en veiligheidssystemen zullen aangepast zijn aan de huidige normen. De geselecteerde locomotief zal toch een snelheid van 120 km/uur kunnen behalen!