Terug

Bodega bezoeken: het futuristische Ysios of de hippe Finca de los Ardinos

11/10/2021

Een van de bekendste wijnhuizen is Ysios, ontworpen door Santiago Calatrava. Een Spaans architect wiens stijl als neo-futuristisch wordt omschreven.

Bodega Ysios Myriam Thys ©

Het hypermoderne Ciudad de las Artes y Ciencias in Valencia is ook van zijn hand. Als je het gebouw en de ingang van bovenuit bekijkt zie je een glas wijn. De bogen aan de voorkant worden weerkaatst in het water waardoor de optische illusie van houten wijnvaten ontstaat. Het gegolfde titanium dak doet het gebouw volledig opgaan in de natuur. Het is bijzonder origineel en een geliefde stop voor iedereen die de Rioja bezoekt. Ook de wijnen scoren hoog.

Ysios, dolmen de St. Martin
Ysios, dolmen van St. Martin Myriam Thys ©

Zoals in elke wijnmakerij krijgen we er een rondleiding waarbij we ook meer te weten komen over het ontwerp van Calatrava. Ze produceren zo’n 200.000 wijnflessen per jaar. De proeverij doen we in de top van het gebouw, waar we ons echt in een soort kerk wanen, van hieruit hebben we zicht op het stadje Laguardia dat op een heuvel recht tegenover het gebouw ligt, omringd door eindeloze wijngaarden. Het is volledig ommuurd met nog de oorspronkelijke 13de eeuwse stadswallen en staat op de lijst van mooiste dorpen in Spanje. We zien hier ook in één oogopslag 24 eeuwen architectuurgeschiedenis: het hyperfuturistische Ysios versus de dolmen van St. Martin, een prachtige prehistorische site middenin de wijngaarden van Rioja Alavesa.

De hippe Finca de los Ardinos

Finca de los Ardinos
Finca de los Ardinos Myriam Thys ©

De warme herfstkleuren van de wijngaarden, de bergen, een helblauwe lucht: het lijkt alsof we door een schilderij rijden. De spierwitte Finca de los Ardinos in Entrena steekt fel af tegen al dat kleurvertoon. In deze bodega kan je, net als in vele andere, zien hoe de wijn wordt gemaakt en hem vervolgens degusteren in het gezelschap van de wijnmaker zelf. Bovendien kan je er ook overnachten en heerlijk eten. Gastronomie van de bovenste plank met wijnen die terplekke gemaakt worden, de term huiswijn krijgt  daardoor plots een heel andere lading. We proeven enkele van hun 8 wijnen die ons meteen overtuigen door hun rijke smaakpallet. De witte Viero 2016 (100% Viura) en rode El Conjura 2016 (Tempranillo/Garnacha), allebei op Franse eik gerijpt, rekenen we meteen tot onze favorieten.

Finca de los Ardinos
Finca de los Ardinos Myriam Thys ©

Manuel, een telg uit de familie die hier al meer dan een eeuw wijn maakt, is een goedlachse man die ons vanop zijn hoogste wijngaard de trechtervormige Ebrovallei laat zien. Het is één groot lappendeken van kleurrijke wijngaarden. Als wijnmakers hier nog willen uitbreiden, moeten ze dus bestaande wijnpercelen kopen en dat kost veel geld en een flinke dosis diplomatie. Manuel vertelt hoe hij de essentie van de natuur die hem omringt in zijn wijnen verwerkt. Hij vindt de persoonlijkheid van de wijnen ook erg belangrijk en vergelijkt ze met filmdiva’s: ‘deze is bv. meer een Audrey Hepburn dan een Pamela Anderson,’ lacht hij. Een degustatie met een hoog entertainment gehalte van heerlijke én betaalbare wijnen.

Lees de volledige reportage