Terug

Bregenzerwald een berg als een "postkaart" 

25/11/2021

Bergweilanden en houten chalets, dit is het winnende tweeluik van het Bregenzerwald. Het is een paradijs voor heerlijke natuurwandelingen over wegen en paden, langs dorpen en landschappen met een maagdelijke schoonheid.

Deze streek in Vorarlberg, de meest westelijke regio van het land, hoeft in niets onder te doen voor zijn buren, Tirol of het Salzburgerland. Je vindt er dezelfde hartelijke verwelkoming van toeristische professionals, dezelfde kwaliteitsvolle dienstverlening voor accommodaties en restaurants, dezelfde landschappen met groene bergen … en zoveel typische dorpjes, allemaal mooier dan de andere. Waar zit dan het verschil? Misschien in nog meer zorg voor elk detail, met “perfecte” huizen en berghellingen die als tuinen verzorgd worden…

Schoppernau Philippe Bourget ©

Honingkleurige gevels

Hier vind je prachtige dorpjes… Traditioneel zijn de huizen altijd bedekt geweest met houten dakpannen. Deze bedekking gemaakt van lokale dennen geeft ze een uniek cachet. En denk niet dat deze kleine vierkante of afgeronde dakpannen (die laatste zijn de mooiste en duurste, maar veel gezinnen “zien niet op een euro” en kiezen gewoon voor de mooiste) gemaakt zijn van banaal houtafval dat ergens werd gevonden. De snijrichting, de dikte, de plaatsing… alles is zorgvuldig bekeken, zodat ze de gevels zo lang mogelijk beschermen en het vocht weerstaan. Na verloop van tijd nemen ze een donkere patina aan, die verlicht door de zon de huizen een prachtige honingkleur geeft. In Au, Schoppernau, Schwarzenberg, Bezau, Egg… en in alle dorpen van het Bregenzerwald die tegen de achtergrond van de groene bergen zijn ingeplant, verveelt deze architectuur nooit. Traditionele woningen tonen hier de trots van hun eigenaars. En hun weelde, soms met wel zeven ramen naast elkaar op het gelijkvloers. Als we eraan toevoegen dat deze dorpen worden doorkruist door zilveren beekjes en sprankelende fonteinen, is het plezier om er doorheen te kuieren compleet.

Bödele traditioneel huis Philippe Bourget ©

Zomers in sprankelend groen

Het is ook zeer aangenaam om hier over de bergwegen te rijden. Je beklimt hellingen die een prachtig 180° panorama over de valleien brengen. Hier zie je geen braakliggende terreinen of slecht onderhouden percelen. Het credo van de bewoners is het behoud van de schapenhouderij en de berglandschappen. Het Bregenzerwald voert hier het Oostenrijkse OPÜL-programma uit. Het bevordert duurzame landbouw- en milieuprojecten, met in ruil daarvoor een financiering door de Europese Unie van de boeren die zich inzetten voor het behoud van de hooilanden, het beoefenen van extensieve veeteelt en het behoud van biodiversiteit. Het resultaat: een postkaartdecor, met grasland in de valleien en op de hogere flanken en ‘s zomers van een sprankelend groen decor. De beloning voor de boeren? Een betere productie die meer opbrengt. En voor de consument: een buitengewone alpenkaas met een keurmerk, de beroemde Bergkäse van rauwe melk.

Hittisau Philippe Bourget ©

Veengebieden en eetbare planten

Een bezoek aan het Bregenzerwald leidt ook tot de ontdekking van meer verrassende landschappen. Zoals deze veenmoerassen (moor area) in Schwarzenberg-Bödele, de Fohramoos, een klein natuurparadijs waar je kennismaakt met eetbare planten door een natuurgids, Katharina Moosbrugger (naturerfahren.at). Deze jonge vrouw kent alles van de mossen en de kleine bloempjes die de bodem van dit kreupelhout en de sponsachtige weidelanden bedekken.

Moeras Fohramoos Philippe Bourget ©

Lees de volledige reportage