Terug

Bregenzerwald een vooruitstrevende regio

26/11/2021

Zo conservatief als men kan zijn in de bergdalen, is het Bregenzerwald ook een innovatieve regio, die resoluut gericht is op de toekomst. Deze regio is een pionier in duurzame ontwikkeling en materialen van biologische oorsprong, en richt zich op de toekomst door de knowhow van zijn voorouders aan te wenden.

Het Bregenzerwald is zelden in zijn verleden blijven hangen. Hier flankeert een typisch traditioneel huis vaak een andere hedendaagse woning met een modern design. Het is ook bedekt met esthetische houten dakpannen, maar het zal ook vaak uitgerust zijn met zonnepanelen. En soms is het zelfs van warm water voorzien door een biomassacentrale.

“Bus: Stop” in Krumbach Philippe Bourget ©

Dit is het geval in Au, een modeldorp in dit gebied. Dit is wat Walter Lingg, de eigenaar van het emblematische Hotel Krone, ons uitlegt, een etablissement dat bekend staat voor het verwelkomen van een grote Franstalige klantenkring omdat de baas er Frans spreekt. In deze gemeente van 1.500 inwoners gedomineerd door de Kanisfluh (2.044 m), werd in 2010 een biomassacentrale in gebruik genomen. Het hout is afkomstig uit de lokale bossen en wordt beheerd door een gemeenschappelijke coöperatie. Op deze manier wordt de bron intelligent beheerd. “Naast de weinige privéfaciliteiten die ook hout gebruiken, wordt ongeveer 90% van het dorp verwarmd met hernieuwbare energie”, vertelt Walter Lingg.

Projet « Bus : Stop », à Krumbach cms ©

Werkaumhaus , het ambachtelijk laboratorium

Dit dorp waar nog 75 boeren werken (veeteelt, voor melk en kaas) was al in de 17e eeuw bekend. De ambachtslieden, specialisten in barokke architectuur, exporteerden hun kennis naar Frankrijk (Elzas). Dit is een andere kracht van het Bregenzerwald: in plaats van ter plekke te blijven trappelen, wordt de ambachtelijke traditie voortdurend vernieuwd, dankzij de bijdrage van technologieën. Eén plek belichaamt perfect deze fusie tussen het oude en het moderne: het Werkaumhaus in Andelbusch. Dit artisanale laboratorium en platform staat voor iedereen open (tentoonstelling van creaties, café-snack, boekhandel …) en is gehuisvest in een designgebouw. Het brengt bijna honderd ambachtslieden van Bregenzerwald, timmerlieden, metselaars, kaasmakers, bierbrouwers, textielspecialisten samen… Als erfgenamen van oude ambachten delen ze hun kennis en worden in contact gebracht met internationale ontwerpers die geïnteresseerd zijn in hun ervaring. Dit stimuleert de creativiteit. “Er is hier een zeker gemeenschappelijk gevoel van kwaliteit. Vakmensen richten zich niet enkel op hun eigen bedrijf, omdat samenwerking zeer effectief is”, zegt Belinda Rukschcio, directeur van het Werkaumhaus.

Werkraumhaus in Andelsbuch cms ©

Cosmetica Susanne Kaufmann

Zowat overal in de regio vind je landelijke kmo’s die zijn geïnstalleerd in duurzame gebouwen: specialisten in houtarchitectuur, biomaterialen, innovatieve constructie … Hun expertise is niet alleen in trek in Oostenrijk, maar ook in het buitenland. Net als in sommige Duitse streken waar veel kleine en middelgrote ondernemingen op het platteland gevestigd zijn, zit ook het Bregenzerwald vol met kleine, succesvolle bedrijven die bijdragen aan de economische dynamiek… in een omgeving die nochtans zeer agrarisch is. Een laatste voorbeeld getuigt van de link tussen lokale traditie en performance: de cosmetische producten van Susanne Kaufmann. Op basis van Oostenrijkse bergplanten heeft dit succesvolle bedrijf, dat opgericht werd in het dorp Bezau (waar het trendy familiehotel The Post is gevestigd), met succes geïnvesteerd in de markt voor “biologische” en premium verzorgingsproducten voor Europa en daarbuiten.

 

Lees de volledige reportage