Terug

Brueghel in de kijker in het Musée de Flandre in Cassel in de Hauts-de-France tot 14 juli 2019

Hauts-de-France viert dit jaar de 450ste verjaardag van het overlijden van Pieter Brueghel de Oude. Het Musée de Flandre, gelegen in Cassel (15 km van België, 1 uur van Lille), brengt een levendig eerbetoon aan deze grote 16de-eeuwse kunstenaar en zijn tijdgenoten.

© Musée de Flandre

Cassel is trouwens gevestigd in de Monts de Flandre en werd verkozen tot het favoriete dorp van de Fransen. Echt een bezoek waard, met andere woorden.

 

Brueghel boven!

Sinds 16 maart kan je in het museum de tentoonstelling "Fêtes et kermesses au temps des Brueghel" bezoeken. Deze tentoonstelling, die tot 14 juli toegankelijk is voor het grote publiek, omvat een honderdtal werken die getuigen van twee eeuwen van viering en volksdansen. Geen enkele kunstenaar heeft deze boeren ooit zo goed vertegenwoordigd als Brueghel de Oude. Zijn talent heeft dan ook een reeks schilders geïnspireerd die ook hebben bijgedragen aan de popularisering van deze schilderijen vol personages en symbolen, die meer dan vier eeuwen later nog steeds even boeiend zijn!

Deze uitzonderlijke tentoonstelling, gewijd aan Brueghel de Oude en enkele van zijn tijdgenoten, is elke dag open van 10.00 tot 18.00 uur tot 14 juli.

Rondleidingen worden georganiseerd op zaterdag en zondag om 14.30 en 16.00 uur.
Prijs: 8 € (gratis toegang tot 26 jaar).

 

Het platteland in de 16de eeuw

Opgeleid in Antwerpen en Rome, bezocht Brueghel de Oude de intellectuelen van zijn tijd maar ook de boerenklasse. De schilder genoot ervan ze te observeren. Mede dankzij hem kunnen we vandaag beter de gewoonten en gebruiken die in de 16de eeuw op het platteland heersten, begrijpen.
Pieter Brueghel de Oude, geboren rond 1525 nabij Breda en overleden in Brussel op 9 september 1569, is één van de grootste schilders van de 16de eeuw. Hij is ook een van de hoofdfiguren van de Vlaamse School, naast Jérôme Bosche, Jan van Eyck en Hans Memling.

Meer info
www.museedeflandre.fr