Ljubljana

Terug

Bruggenstad

Zonder enige twijfel is de drievoudige brug, of Tromostovje, recht tegenover de Fransiscanenkerk, de allermooiste van de stad.

Drakenbrug in Ljubljana © Myriam Thys Drakenbrug in Ljubljana

Het is meteen ook Plecnik ’s meesterwerk. De middelste brug werd door wagens gebruikt tot het centrum autovrij werd, de twee andere voegde Plecnik er in 1931 aan toe voor de voetgangers. Hij liet zich naar eigen zeggen inspireren door de Venetiaanse bruggen. Romantisch zijn ze in ieder geval. Ze behoren tot de origineelste van Europa. Maar er is concurrentie in de stad, iets verder ligt de Drakenbrug (Zmajski Most), gebouwd ter ere van keizer Frans Jozef. Het was het eerste voorbeeld van de Sloveense Secessionstijl in 1901. En vermits de draak het symbool is van Ljubljana, sieren vier schitterende bronzen draken de hoeken. Ze zouden volgens een legende met hun staart zwaaien als er een maagd over de brug loopt.

 

Slagers en schoenmakers

Tussen Ple?nik’s brug en de Drakenbrug priemde zich in 2010 de Slagersbrug. Ze is gebouwd in het voormalige slagerskwartier. Je kijkt er uit op de markthallen. Aan het begin prijkt een beeld van Adam en Eva, gemaakt door Jacov Brdar. Op de brug zelf staat er een enorme Sater van dezelfde kunstenaar. Het wordt ook de liefdesbrug genoemd, want net als in Parijs -en intussen ook de rest van de wereld- hangt deze brug vol slotjes van verliefde koppels. Iets verder ligt de schoenmakersbrug in wat vroeger het taxvrije gedeelte van de stad was, waarnaar de joden verbannen werden. Velen onder hen waren schoenmakers. Om ze te eren hangen er nu overal schoenen in de lucht. De vele bruggen zijn een noodzaak omdat de Ljubljanica rivier de stad in twee splijt, maar ze zijn tegelijkertijd ook een echte meerwaarde.