Terug

Brussel: bezoek de top 10 van de mooiste art-nouveauhuizen

cms

door cms

In Brussel vind je prachtige gebouwen in art-nouveaustijl. Als je nog niet de kans kreeg ze te bezoeken, wordt het misschien wel eens tijd!

Musée Horta – Hortamuseum Visit.brussels - Jean-Paul Remy

Victor Horta bracht deze architecturale stijl tot leven aan het einde van de 19de eeuw. Heel wat architecten haalden hun inspiratie uit de organische vormen in de natuur.

Met de Art Nouveau Pass kan je tegen een voordelige prijs enkele van de mooiste art-nouveauparels bezoeken. Deze pas voor architectuurliefhebbers is zes maanden geldig.

We moeten natuurlijk beginnen met het iconische Hortamuseum, dat bestaat uit het huis van de artiest en zijn atelier. Het Hortamuseum is gesitueerd in Sint-Gillis en vormt een hoogtepunt van de art nouveau.

Maison Autrique Jean-Paul Ré

Het Tasselhuis, dat op aanvraag bezocht kan worden, is erkend Unesco-werelderfgoed. Dat kan ook niet anders met de weelderige boog- en dakramen. Het Autriquehuis moet niet onderdoen: het eerste particuliere hotel van Horta is even karakteristiek voor de stijl.

Je hebt ongetwijfeld al horen praten over het Cauchiehuis, genoemd naar de architect Paul Cauchie. De gevel alleen al is een omweg waard. Sgraffiti decoreren het gebouw uit 1905.

Nog een absolute aanrader is het Solvayhuis, een van de meest iconische art-nouveaugebouwen, waarvoor Ernest Solvay een ongelimiteerd budget ter beschikking stelde. Het luxueuze pand is erkend als Unesco-werelderfgoed.

MIM

De architectuur van het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) moet je gezien hebben: het bestaat uit drie opvallende gebouwen met een zwarte metalen structuur. Naast het art-nouveau-ontwerp is ook de ongelooflijke collectie van het museum indrukwekkend. En ook het gebouw van het Belgisch Stripcentrum ontstond op de tekentafel van Victor Horta.

Het Max Hallethuis, gelegen op de Louizalaan, heeft een sobere gevel die de activiteiten van het gebouw en de evolutie van art nouveau rond het jaar 1900 weerspiegelt. Het gebouw kan op aanvraag bezocht worden.

Hôtel van Eetvelde Jean-Paul Rémy

Het Fondation Frison Horta staat in het teken van natuur en licht. Op alle verdiepingen vind je muurschilderingen, fresco’s en lofdichten voor de fauna en flora terug. Een parel om snel te ontdekken.

Het laatste gebouw in deze stijl dat erkend is als Unesco-werelderfgoed is het van Eetveldehuis dat, volgens Horta, het meest gewaagde is van allemaal. De opdrachtgever gaf hem een volledige carte blanche. Is je nieuwsgierigheid al geprikkeld?

Meer weten over deze wonderen?