Terug

Bukhara, geboren in een oase aan de poorten van de woestijn

02/09/2021

Oezbekistan is een kruispunt van religies en bevat verschillende gebouwen die verhalen vertellen uit het boeddhisme, zoroastrisme, hindoeisme, manicheïsme, judaïsme, oosters Christendom en natuurlijk de islam…

Het centrum en zijn moskeeën
Het centrum en zijn moskeeën Vacancesweb.be

De vroegere oase Bukhara (wat “fortuinlijke stad” betekent) ligt aan de rand van de woestijn Kyzylkum die zich in het westen van Oezbekistan uitstrekt. In de oude Perzische stad hielden caravanen halt. Bukhara was dan ook eeuwenlang een economisch en cultureel belangrijk centrum voor de islam.

360 moskeeën

De prachtige monumenten en levendige wijken maken van Bukhara een rijke en aantrekkelijke stad. Vroeger werd ze blijkbaar de “heilige stad met 360 moskeeën” genoemd. Het hart van de stad is Liab-i-Khaouz, het centrale bekken dat omringd wordt door madrassa’s, of koranscholen, met hun prachtige koepels. Wat verder vind je eetstandjes en bazaars. Wanneer je de straatjes in het centrum blijft volgen, kom je aan Poi Kalon en zijn madrassa, moskee en minaret van 48 meter hoog.

Madrassa Mir-i-Arab
Madrassa Mir-i-Arab Vacancesweb.be

Een stenen schip

Ik stel maar al te graag Ark voor, een vesting zoals je er waarschijnlijk nog nooit een gezien hebt… De bijzondere architectuur doet denken aan een enorm stenen schip van verwoeste stenen. Daarna kom je bij ha mausoleum van Ismaïl Samani en Tchor Bakr, de necropool van de emirs, en Sitori-i-Mokhi-Khoza, het “Paleis van de maan en de sterren”. Na al die ontdekkingen is het tijd om een theetje te drinken in het hart van de markt en er het leven van alledag te observeren. De stad baadt in een gevoel van trots: trots om haar geschiedenis en het parcours dat de stad heeft afgelegd, zonder daarbij de sovjetische geschiedenis te ontwijken.

Rond de muren van de stad
Rond de muren van de stad Vacancesweb.be

Lees de volledige reportage