Charolais gastronomie: Saône-et-Loire vol verrassingen en schatten

Kom mee naar Saône-et-Loire voor wandelingen langs kastelen, abdijen en wijngaarden. Ik verlaat de A6 richting Lyon en het zuiden en stop ergens tussen de heuvels die bezaaid zijn met wijngaarden om een streek te ontdekken die ik nog niet ken. Tussen Chalon-sur-Saône en Mâcon volg ik kleine wegen die me langs kastelen, wijngaarden, abdijen, natuur en ambachtelijke markten leiden.

Charolais rundvlees © DSL-Troncy Michel Charolais rundvlees

We bevinden ons in Zuid-Bourgogne, meer bepaald in het minder bekende departement Saône-et-Loire. Het zuiden verschilt wel degelijk van het noorden en de Grands Crus uit Pommard of Meursault.

Cluny was een van de grootste abdijen van Europa. Daarnaast vinden we hier ook heel wat elegante kastelen, zoals Cormatin, La Clayette en Pierre-de-Bresse. Aarzel niet om een fiets te huren om een van de vele “voies vertes” (groene routes) te volgen. Maar eerst proeven we samen van het departement Saône-et-Loire et zijn (lekkere) geheimen, zoals het bekende charolais-run.

Wij danken en meer info:

 

Route van de kastelen van Zuid-Bourgogne

Op deze route ontdek ik 17 kastelen uit verschillende periodes en opgetrokken in verschillende stijlen: middeleeuws, klassiek, barok … Mijn basiskennis architectuur komt hier goed van pas! In enkele etapes geniet ik van al die wonderlijke gebouwen. Ik kom ook de bovengenoemde kastelen Cormatin, La Clayette en Pierre-de-Bresse tegen. De toegangsprijs die je voor elk kasteel betaalt geeft trouwens recht op een kortingstarief voor een van de andere kastelen op de route. Het geld dat je daarmee uitspaart, komt goed van pas in de restaurants bij de monumenten.

Kasteel La Clayette © DSL-AdobeStock-isabelle

 

Het vlees van het charolais-rund

In het zuiden van de Bourgogne kom je ze in elke wei tegen: de bekende charolais-runderen. De koeien grazen hier vrolijk in de natuur en bewijzen de kwaliteit van de regio. Het charolais-vlees is een beschermd merk geworden (IGP) en is volgens experts helderrood van kleur, fijn gemarmerd, zacht, sappig en niet zo vet. Ik kan dat alleen maar bevestigen! Ik ga ook eens langs de meer dan 500 jaar oude veemarkt van Saint-Christophe-en-Brionnais met zijn over-the-counter markt en veiling, en het Maison du Charolais. Wat een sfeer! Ik ontmoet er kwekers die vol passie vertellen over hun geheimen om die kwaliteit te bereiken.

De veemarkt van Saint-Christophe-en-Brionnais © DSL-Michel Troncy

 

De Bressekip

Op de vogelmarkt van Louhans (elke maandag) worden de lekkere kippen van Bresse verkocht. De “Bresse bourguignonne”, de specialiteit van de regio, wordt in de chique restaurants van Parijs geserveerd, maar ook in de kleine, lokale restaurantjes, vooral tijdens de eindejaarsperiode. De kippetjes groeien op in lokale boerderijen volgens strikte methodes en krijgen daar hun lekkere smaak waar tijdens de eindejaarsfeesten zo van genoten wordt. Voeg daar nog de indrukwekkende wijngaarden (30 AOC) aan toe. Enkel de naam geeft kenners al kippenvel!

Vogelmarkt van Louhans © OT Pays de la Bresse Bourguignonne

 

Abdij van Cluny

In de Bourgogne liggen heel wat beroemde plekken, zoals Paray-le-Monial, Tournus, de kathedraal van Autun of de benedictijner abdij van Cluny. Die laatste had een invloed op heel Europa tijdens de middeleeuwen! Haar grootte laat niemand onberoerd. Deze abdijkerk was de grootste van het christendom tot de bouw van de Sint-Pietersbasiliek in Rome! Na 9 eeuwen van kerkelijk leven, kan je deze ongelooflijke site nu bezoeken (zelfs met nieuwe virtuele technologieën). Tussen de kloostergebouwen vind ik het kunst- en archeologiemuseum waar belangrijke werken voor de Romeinse beeldkunst tentoongesteld staan. De kloosterburcht rond de abdij wordt gekenmerkt door Romeinse en Gotische huizen, kerken en een indrukwekkend Godshuis. In de stoeterij van Cluny worden prachtige demonstraties met paarden gegeven. Wat verder (en hoger!), ter hoogte van de Tour des Fromages, ontdek ik een fantastisch panoramisch zicht op de abdij en de regio.

Abdij van Cluny © DSL-AdobeStock-tichr

 

Ook niet te missen

1. “Climats” en wijngaarden
De “Climats” (percelen) van de Bourgogne zijn sinds 2015 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In het uiterste zuiden van de Côte de Beune, tussen de Côte-d’Or en de Saône-et-Loire, ontdek je de wijngaarden van Maranges met zeven Climats die erkend zijn als “Premier Cru”. De drie gemeentes Cheilly-les-Maranges, Dezize-les-Maranges en Sampigny-les-Maranges bieden voornamelijk rode wijnen, gaande van robijnrood tot paars. Drink met mate… Jaarlijks worden heel wat activiteiten georganiseerd rond de dorpen van Maranges (reuzepicknick, streekproducten, grands crus …). Afspraak begin juli 2019 in een van de dorpen!

2. Stoeterij van Cluny
In het hart van de abdij van Cluny ligt de nationale stoeterij, een paardenfookerij, sportieve ontmoetingsplek en paardenrenbaan. De twintig paarden in de stallen spelen de hoofdrol in de paardenspektakels die hier het hele jaar aangeboden worden. Van april tot december vinden er rondleidingen plaats, soms ook in combinatie met becommentarieerde demonstraties.

3. Met de fiets
De Tour van de Bourgogne bestaat uit 800 kilometer en 5 hoofdroutes. De routes bestaan uit Voies Vertes (onze RAVEL) en Véloroutes (kleine plattelandswegen) die vaak langs kanalen, jaagpaden, oude spoorlijnen of door wijngaarden lopen. Voorbeeld: “La grande Boucle de Bourgogne Sud” verbindt Mâcon met Châlon-sur-Saône (145 km, om in enkele dagen met het gezin te doen).

4. De Romeinse wegen
In de Saône-et-Loire liggen honderden kerken en architecturale pareltjes uit de Romeinse tijd verborgen. Vanaf Paray-le-Monial verbinden drie routes een hoderdtal Romeinse kerken en kapellen, onder andere Anzy-le-Duc, het kasteel van Drée in Curbigny en het “Versailles du Brionnais”. Een aanrader voor liefhebbers van de Romeinse stijl en wijnlandschappen…

5. De rots van Solutré
Ik ben gefascineerd door de klif die over een zee aan grote wijngaarden domineert (Pouilly-Fuissé, Saint-Véran en Mâcon-dorpen!). De plotse heuvel is een typisch landschap voor het zuiden van de Bourgogne. Een wandeling van één uur leidt je tot aan de top van waarop je prachtige landschappen kan bewonderen. Het kleine museum vertelt ons dat de rots van Solutré al bekend was bij de prehistorische mens (periode van de Moustérien). Je vindt er beenderen, werktuigen en silex. De tentoongestelde objecten getuigen van het leven van de jagende nomaden uit het paleolithische tijdperk.

Wijnroute dichtbij Macon © DSL-Véronique Givord

 

De roche de Solutré © DSL-AdobeStock

OOK INTERESSANT VOOR JOU