Terug

Château-Thierry in vijf stops

Een bezoek aan Château-Thierry betekent een dag van veel afwisseling: we selecteerden de vijf meest interessante plekken voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur.

In 1621 werd in Château-Thierry de Franse dichter Jean de la Fontaine geboren die vooral bekend is van zijn werk ‘Fabels’, waaronder dat van de krekel en de mier. In zijn oud geboortehuis, een prachtig 16e -eeuws herenhuis, kan je zien hoe de dichter leefde dankzij de uitgestalde manuscripten, illustraties en documenten.
Hoog boven Château-Thierry prijkt het kolossale Amerikaanse monument gewijd aan de vriendschap tussen Frankrijk en de VS. Tijdens WOI wisten de Amerikanen hier de overstekende Duitse troepen terug de Marne over te jagen. Vanaf het hooggelegen monument kijk je uit op de wijnranken die de Marnevallei kleuren.
Cultuurliefhebbers moeten zeker even langsgaan bij het Musée du Trésor de l'Hôtel-Dieu, een oud hospitaal omgevormd tot museum. Vroeger konden bedelaars en pelgrims er onderdak vinden, vandaag exposeert het museum een brede collectie van bezittingen van Augustijnse monniken, tot textiel, medische voorwerpen en vele authentieke kunstwerken. Kunst en geschiedenis gaan hier hand in hand en worden uitstekend uit de doeken gedaan door vriendelijke en gepassioneerde gidsen. Op de oude stadsheuvel in het centrum kan je het oude kasteel bezoeken en een wandeling rond de oude stadsmuur en burchttorens maken. Op het voorplein van het kasteel geven valkeniers van april tot november voorstellingen met adelaars, uilen en andere roofvogels.

Meer info

 

Voor even kasteelheer

Onze Champagneroute zit erop, maar voordat we huiswaarts trekken overnachten we in het Château de Courcelles in de streek rond Soissons. De oprit van het kasteel belooft alvast heel wat goeds: het smeedijzeren hek voorbij volgen we het slingerpad langs het bos tot het silhouet van het klassieke kasteel opdoemt. Vanbinnen en vanbuiten baadt alles in een 17e-eeuwse sfeer.

© As Flament

 

Hotel en gourmetrestaurant

In dit kasteel schuilt een hotel en gourmetrestaurant. Hier kan je relaxen en genieten: van het comfort, de lekkere spijzen en dranken, en van je gezelschap! Alle 18 kamers ademen stuk voor stuk een aparte Franse sfeer uit, maar elk met de belofte van een royaal verblijf. Elke kamer kijkt uit op de uitgestrekte kasteeltuin van 23 hectare, de ene kant is ingericht in een strakke Engelse stijl, de andere is Frans ingericht met buxussen, rozelaars, bankjes en sierstukken. Verder is er ook een doolhof en een breed kanaal in de tuin. De honderdjarige platanen langs het water maken het plaatje compleet.

 

600 verschillende wijnsoorten

Overnachten op een Frans kasteel, het heeft iets magisch. In de leeszaal kan je ontspannen bij de schoorsteenmantel en discrete achtergrondmuziek. En ’s avonds kan je dineren in het restaurant met een fijn menu van seizoensproducten en delicatessen. Op de wijnkaart? Ongeveer 600 verschillende wijnsoorten en tientallen flessen champagne. Als aperitief proefden we een zachte Blanc de Blancs champagne. Bij het menu kozen we voor een Pouilly Fumé De Ladoucette 2017 en vervolgens een Phelan Segur 2008. Een mooie selectie bij een mooi menu van omble (een zalmachtige vis) en eend!