Terug

Christelijke vurigheid vandaag en gisteren in Ethiopië: Timkat, het buitengewone driekoningenfeest

Dan Leleux

door Dan Leleux

Doorheen de eeuwen heeft de katholieke kerk in Ethiopië een aantal opvallende religieuze plekken gecreëerd, vooral in de Tigray en in Lalibela.

Drie dagen feest tijdens Timkat © Dan Leleux Drie dagen feest tijdens Timkat

Ethiopië telt heel wat christelijke meesterwerken: van de uitgeholde bouwwerken in de rotsen van Lalibel, erkend als UNESCO werelderfgoed, tot de kapellen, kerken en kloosters die op de meest onverwachte plaatsen zijn gebouwd. De gebouwen staan vaak op de top van bergmassieven en heuvels en getuigen van het geloof van het Ethiopische volk, dat zo dicht mogelijk bij de hemel en bij God wil staan.

 

Buitengewone feestelijkheden

De Ethiopiërs zijn erg gelovig en praktiserend. Elke maand worden de Heilige Maria en Sint-Michiel gevierd in de dorpen en steden van Al-Habash. In januari komt het hele volk samen voor buitengewone feestelijkheden tijdens het driedaagse Driekoningenfeest: Timkat. Priesters en monikken tonen in hun mooiste gouden kledij en met hun gebedstok in de hand de Tabots, de symbolen van de tien geboden die in de oorspronkelijke Ark van het Verbond zijn opgenomen en die door Menelik naar Ethiopië zijn gebracht tijdens zijn terugkeer uit Jeruzalem…

Processies in het hele land

 

Timkat alleen is een voldoende reden om naar Ethiopië te reizen

Spektakel, veel kleuren en verschillende eeuwen… Timkat wekt alle zintuigen op en animeert de uitbundige bevolking met traditionele dansen, gezangen en publieke gebeden. Wit, felle kleuren, de rijke tooien van de misdienaars, de toespraken en preken ondersteunen een in de regio steeds sterker wordende geestelijkheid. Godsdienst is de rode draad in de geschiedenis van het noord-oosten van Ethiopië en het Timkat-festival maakt de ontdekking van Al-Habash nog veel intenser, maar het zijn vooral de waardigheid van de plattelandsbevolking en de schoonheid van de landschappen die bij de bezoeker een onuitwisbare indruk nalaten.

Priesters halen heilige relieken uit de kerken

"