Cijfer van de week: 818.723

Neen, het gaat niet om het gemiddelde bedrag dat onze politici uitgeven aan hun privévakantie. Het is daarentegen eerder uitstekend nieuws!

Begijnhof © Michela Simoncini Begijnhof

Het gaat om het aantal vakantiegangers dat een nacht doorbracht in België tijdens de zomer van 2020. Dat betekent een stijging met 25% ten opzichte van 2019, schrijft de krant Sudpresse op basis van cijfers van de Belgische Vereniging van Tour Operators (ABTO), in samenwerking met het studiebureau GfK. De cijfers houden niet alleen rekening met de reizen die geboekt werden via agentschappen, maar ook reizen die individueel geboekt werden.

Welke verdeling?

Wallonië slaagde erin om een kwart meer toeristen aan te trekken (26,3 %). In verhouding is dat minder dan vorig jaar. Maar in absolute cijfers is het een stijging met 38.000 reizigers (+21%). De Belgische Kust verloor daarentegen wat van haar pluimen: van 52,9% van de reizigers het voorgaande jaar, verleidt de regio nu ‘maar’ 41,8%.

“De Belgen hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om dit jaar andere Vlaamse regio’s te verkennen,” benadrukt woordvoerder Pierre Fivet. “We hebben bijvoorbeeld vastgesteld dat Vlaamse regio’s als Limburg en de Kempen erop vooruitgingen gaan en door 11,7% van de reizigers gekozen werden, tegen 10,8% in 2019.”

De Belg koos niet al te veel voor citytrips...

Zoals elk jaar bezochten maar weinig Belgen Brussel, Gent of Brugge tijdens de zomer. “Zoals altijd zitten we daar rond de 0,3%, relatief gezien een status quo dus. Deze steden leven dankzij de internationale reiziger.”