Terug

Corona/energiecrisis: gaan de Belgen op vakantie naar het buitenland?

03/05/2022

Zullen de Belgen, na twee jaar beperkt te zijn geweest door de coronacrisis, dit jaar opnieuw genieten van vakantie in het buitenland, en dat ondanks de sterk gestegen energieprijzen?

Pascal Meier

9 van de 10 Belgen gaan dit jaar op vakantie, in België of in het buitenland, zo blijkt uit een enquête van Touring. Slechts 18% van de bevolking, de helft minder dan in 2021, zegt zich nog steeds zorgen te maken over het virus.

Welk vervoermiddel?

Dit jaar zijn het vliegtuig en de trein bijna even populair als vóór de pandemie. De helft van de Belgische vakantiegangers vliegt met een gerust hart, zonder angst om in het vliegtuig besmet te raken, terwijl op het hoogtepunt van de crisis slechts 29% van de Belgen – de helft minder dan vóór de pandemie – durfde te vliegen. “Verre bestemmingen zoals de Verenigde Staten, Turkije en Tunesië zijn weer populair,” merkt Touring op.

jk

Vakantiegangers nemen ook terug de trein en lijken hem even vaak te willen gebruiken om op vakantie te gaan als voor de crisis.

Toch blijft de auto het populairste vervoermiddel voor bijna 7 op de 10 Belgen, merkt Touring op. “Voor 2% van hen is het zelfs helemaal elektrisch. Snelheid, de reis zelf en flexibiliteit zijn de doorslaggevende factoren,” zegt de mobiliteitsorganisatie.

Alex Jumper

De invloed van de energiecrisis?

Voor 2 op de 5 Belgen beïnvloeden hoge brandstofprijzen de keuze van reisbestemming en vervoermiddel. Betaalbaarheid is, na zon en warmte, het belangrijkste criterium voor de keuze van een vakantiebestemming.

De organisatie geeft ook aan dat 10% van de Belgen deze zomer niet op vakantie zal gaan. Bijna de helft van hen zal het om budgettaire redenen zonder moeten stellen.