Terug

Creëer je eigen epos in het Eeuwenoude Oosten

Het eeuwenoude oosten van Ierland trakteert je op weelderige groene landschappen. Het katapulteert je ook naar het gevaarlijke verleden van kastelen en overheersingen, Hoge Koningen en Helden en de Vikingen, omgeven door de rivier de Shannon en de Ierse Zee.

Ierland

Stap in de auto of kruip op de fiets en ervaar duizenden jaren geschiedenis op enkele dagen. Je ziet gewoon een steen, een heuvel of een toren. Maar achter elke van deze schuilt een (tragisch) verhaal, een heldensage of een mythische legende waarin helden, heksen, heiligen en vorsten de hoofdrol spelen.

Prachtige tuinen

Deze regio is ook bezaaid met prachtige tuinen. Powerscourt – op een klein uur rijden van Dublin - is zowat het paradepaardje en dat is na één blik op de pracht en praal van de Renaissance-villa ook eenvoudig om te begrijpen. Het 18e -eeuwse landgoed pronkt met z’n wilde bloemen en bomen, feeërieke fonteinen, geheime hoekjes zoals de Japanse Tuin en zelfs een begraafplaats voor huisdieren. Je waant jezelf een royal wanneer je op het perfect afgemeten wandelpad tussen de groene weelde loopt. En dat ben je ook wel een beetje wanneer je een lokale specialiteit zoals skoons verorbert op het terras met zicht op de prachtige tuin.

Powerscourt

Kilkenny

Struin zeker eens door de middeleeuwse met keikopjes versierde straten van Kilkenny. Blikvanger is het 12de-eeuwse Normandische kasteel. De stad kocht het - na 6 eeuwen in de handen van de Butlers of Ormonde - aan voor slechts 50.000 pond. Hier ging het iets vredevoller aan toe dan in het kasteel van Belvedere’s House - ten noorden van Kilkenny - waar Robert Rochfort zijn vrouw opsloot vanwege een vermoedelijke affaire met z’n broer.

Kilkenny

Het landschap is bezaaid met grafheuvels, steencirkels omringd door grazende koeien en schapen, enorme hunebedden en ingenieuze graftombes. Aan de rotszitjes in Carlinford Lough maakten verliefde koppels elkaar vroeger het hof. Het bijgeloof dat je huwelijk gezegend is als je je geliefde hier ten huwelijk vraagt, geldt nog steeds! Het Graf van de Reus - dat maar liefst 40 ton weegt - is ook noemenswaardig. Historici begrijpen nog steeds niet hoe deze zware rotsen door de neolithische mensen op elkaar zijn gezet. Volgens de legende zou de reus Fionn mac Cumhaill het graf hebben opgericht als eerbetoon voor de dapperheid van een Schotse reus die hij versloeg. Wat een avonturen!

Grafstenen

Lees de volledige reportage